Welke boeken voor ondernemers zijn nu écht de moeite waard? HELEEN SCHRIJVERSHOF (29) is fotograaf. Zij deelt vandaag haar 5 favorieten. Van welke boeken heeft ze – zakelijk en persoonlijk – veel geleerd? Welke boeken hebben indruk op haar gemaakt en welke boeken inspireren haar? Komen ze!

Boeken voor ondernemers - tips van Heleen Schrijvershof

1. Book yourself solid – Michael Port

Niet iedereen met een portemonnee en een hartslag kan jouw klant zijn

In Book yourself solid vertelt Michael Port hoe je de basics van het opstarten van een bedrijf kunt aanpakken. Hij bespreekt bijvoorbeeld het idee dat niet iedereen ‘met een portemonnee en een hartslag’ je klant kan zijn.

Ik heb er heel veel aan gehad toen ik net begon. Ook nu pak ik ‘m er nog weleens bij als ik merk dat ik teveel afgeleid wordt door nieuwe, spannende ideeën. Het is een boek dat helder uitlegt waar je je op zou moeten focussen. Als je visueel ingesteld bent en zo fijner leert: er is een fantastische geïllustreerde versie. Book Yourself Solid kost €36,49.

2. The Desire Map – Danielle LaPorte

Nadenken over waar je eigenlijk zo hard voor werkt 

The Desire Map is eigenlijk een beetje het KvK businessplan voor ‘zweverige’ types. Maar dan op een hele goede manier. Als je iets beter wilt nadenken over waar je nu eigenlijk zo hard voor werkt en wat je dat gaat brengen.
Want: vaak zijn doelen gewoon een praktische invulling waarmee je denkt een bepaald gevoel te gaan bereiken.

Vaak begin je met doelen stellen omdat je het gevoel hebt dat je daar verder mee komt. Dat is natuurlijk helemaal waar. Maar als je niet weet waar je doelen eigenlijk toe leiden is dat eigenlijk niet zo efficiënt als je misschien zou denken. Eén van de dingen die je bereikt aan de hand van dit boek is dat je voor jezelf een aantal basisprincipes in je achterhoofd houdt die je wilt voelen. Zoals: vrijheid, rust of juist creëren. Als je dan een beslissing moet maken of een praktisch doel gaat opstellen kun je jezelf afvragen of je daarmee dichterbij het gevoel komt dat je uiteindelijk wilt bereiken. The Desire Map kost €20,32.

3. A different vision on fashion photography – Peter Lindbergh

Herinnert aan wat ik eigenlijk wil neerzetten

Als fotograaf is het niet zo dat ik 100% van mijn tijd alleen maar bezig ben met het maken van mooie plaatjes. In de praktijk komt het erop neer dat ik 30% van de tijd bezig ben met fotograferen en 70% met de businesskant van de dingen. Marketingplannen verzinnen, netwerken met andere ondernemers, social media, facturen opstellen en al die andere dingen die niets met fotografie te maken.

Maar omdat ik dat het afgelopen jaar ook echt heel leuk was gaan vinden merkte ik dat ik wel heel veel achter m’n pc zat. Heel veel bezig was met m’n boek en online workshop. En eigenlijk veel te weinig met fotoshoots naar mijn zin. Als ik nu merk dat ik creatieve input nodig heb pak ik dit boek erbij. Het herinnert met eraan wat eigenlijk wil neerzetten: mooie foto’s met een verhaal erin, emotie, connectie. Dat al die andere dingen heel belangrijk zijn, maar dat dat ondersteunend is voor m’n creatieve werk. A different vision on fashion photography kost €45,00.

4. Quiet power strategy & The observation engine – Tara Gentile

Over jouw ideale klant

Als ik een blogpost las of een hoofdstuk in een boek over je doelgroep, niche of markt kreeg ik het altijd een beetje warm, want: het is zo belangrijk, maar ik had nooit echt het gevoel dat ik er concreet iets mee kon. Het was nooit echt toepasbaar op wat ik deed en het leek altijd te gaan over het ‘verzinnen’ van een ideale klant.

Tara Gentile is voor mij degene die dit op een hele helder manier kan uitleggen, samen met de basis van Michael Port. Ze omschrijf niet alleen hoe je je ideale klant vindt, maar ook hoe je erachter komt wat ze willen. En dan op een manier die niet voorschrijft: zus en zo werkt het. Maar puur vanuit een aantal basisprincipes ga je zelf aan de slag. En op die manier werkt het dus opeens wel heel goed. Quiet power strategie kost €15,49, The observation engine kost €9,55.

5. Your press release is breaking my heart – Janet Murray

Marketing hoeft niet altijd over jouw bedrijf of je product te gaan

Bij PR had ik altijd het idee dat het met geluk te maken had: je bent ‘in the picture’ of niet. Ik dacht dat het was weggelegd voor mensen die hele uitzonderlijke verhalen te vertellen hebben. Mensen die het leven van anderen compleet omgooien. Maar Janet (zelf redactrice geweest bij grote Britse publicaties) geeft aan dat het heel goed te doen is om verhalen te pitchen. Dat je – zolang je uitgaat van de lezer en niet alleen vanuit jezelf – heel goed je verhaal kunt vertellen. Dat marketing niet altijd over jouw bedrijf of over je product hoeft te gaan.

Dit interview is een voorbeeld dat zo terug zou kunnen komen in het boek: jij als lezer bent geïnteresseerd in dit artikel over 5 boekentips van andere ondernemers. Je bent niet direct op zoek naar hoe briljant ik mezelf als fotograaf misschien vind. Jij wilt gewoon tips. Maar als je je herkent in mijn verhaal zou het zomaar kunnen dat je een keer op mijn website gaat kijken en met eigen ogen kan zien of ik iemand ben waar je mee zou willen werken. Indirecte marketing dus. Iedere weldenkende ondernemer snapt dit principe wel, maar past het niet toe in de media. Janet legt je op een heel fijne manier uit hoe je dit aanpakt. Your press release is breaking my heart kost €42,99.

OVER HELEEN SCHRIJVERSHOF

Boekentips voor ondernemers en zzp'ers - Heleen Schrijvershof

Als fotograaf help ik bloggers, ondernemers aan betere foto’s op hun website. Dit door ze te leren zelf betere foto’s te maken of dit voor ze uit handen te nemen. Daarnaast werk ik met beginnende modellen en heb ik een online workshop voor fotografen die willen weten hoe ze een feestje kunnen maken van elke fotoshoot. Tijdens een shoot is het belangrijkste dat iemand zich op z’n gemak voelt. Anders kun je het wel vergeten. Je ziet het gelijk als iemand zich ongemakkelijk voelt voor de lens. En hoe lang ik daar ook over moet doen: het lukt altijd. Uiteindelijk blijkt iedereen fotogeniek te zijn. Daarna gaan we pas kijken hoe je laat zien wat je in huis hebt en dat gaan we op beeld overbrengen. Ik onderneem sinds 2012 en fotografeer sinds 2008. Sinds oktober vorig jaar trouwens pas (bijna) fulltime omdat ik een zoontje van vier jaar heb die nu naar de basisschool gaat. Ik heb de vier jaar na zijn geboorte eigenlijk mijn eigen praktijkopleiding samengesteld: heel veel fouten gemaakt, heel veel geleerd. Op kleine schaal dus, want heel veel tijd had ik natuurlijk niet met zo’n kleintje. Achteraf een perfecte combinatie van uitvoeren, leren en experimenteren. Ik geniet het meest van het creatieve proces samen met m’n klant. Hoe zorg je ervoor dat iemand overkomt zoals ‘ie is, maar dan op zijn best? Ik houd ontzettend van het werken met mensen die iets willen bereiken in hun leven. Die kansen aangrijpen en er echt iets van willen maken. De drijfveren en verhalen van ondernemers zijn super inspirerend. Tijdens de voorbereiding vorm ik al een beetje een beeld van wie ik tegenover me krijg en het is heel leuk om te bekijken of mijn beeld klopt. Ik droom van zoveel mogelijk toffe shoots. Na vier jaar experimenteren en plannen maken komt het daar (heel verrassend) uiteindelijk op neer. Ook lijkt het mij erg tof om shoots te combineren met reizen. Ik zie mezelf wel elke maand een Airbnb boeken op een toffe locatie en daar een shoot doen. En er dan voor mezelf een stedentrip aan vast te plakken. Dat is mijn droombeeld. Ondernemers die je echt moet volgen zijn: Lou Niestadt voor een dosis creativiteit in je business, haar boeken verdienen eigenlijk ook een plaatsje in mijn favorieten. Danielle LaPorte voor alle dingen die ik hierboven al heb genoemd. Creativelive als je zin hebt om te leren en een interessant businessmodel in de praktijk wilt zien. Jenny Shih voor retegoeie en uitvoerbare tips voor kleine ondernemers en Tara Gentile voor nóg meer goede tips. Daarnaast is het heel belangrijk om dit allemaal naast je eigen basisprincipes te leggen en je eigen gevoel te volgen. Je kunt namelijk nog zoveel goeie tips lezen: als je ze niet toepast omdat ze niet bij jou passen is het allemaal voor niets.

Wil je Heleen volgen? Dat kan! Via www.heleenschrijvershof.nlInstagram en Facebook.

Dit artikel bevat affiliate-links.