Je hebt vast al vaker gehoord waarom het belangrijk is om een mailinglijst op te bouwen. Misschien heb je ook al een freebie – of weggever gemaakt. Want als het laten groeien van je mailinglijst één van je doelen is, heb je vast al gemerkt dat bezoekers niet zomaar meer hun mailadres achterlaten voor jouw nieuwsbrief.

Daarvoor zul je echt wat meer uit de kast moeten halen: een weggever aanbieden bijvoorbeeld. Met zogenaamde opt-in formulieren kan jouw bezoeker eenvoudig zijn of haar e-mailadres achterlaten om jouw weggever te ontvangen. Daarmee bouw je tegelijkertijd je mailinglijst op.

Maar waar plaats je zo’n opt-in formulier op je website? In deze blogpost laat ik je 7 plekken zien.

1. De header

Above the fold (of boven de vouw) content is het gedeelte van je pagina dat elke websitebezoeker ziet zonder dat ze naar beneden hoeven te scrollen. Vandaar dat het slim is om dit gedeelte te gebruiken om je gratis weggever te promoten.

Als je op de website van Amber van Leeuwen van The Social Good Girl belandt, is het eerste wat je ziet dat je haar gratis e-book ‘Instagram Basics’ kunt downloaden. Zodra je op de groene knop met ‘Gratis e-book – klik hier’ klikt, beland je op een landingspagina waarop je het e-book kunt downloaden.

7 plekken op je website om een opt-in formulier te plaatsen (inclusief voorbeelden)

2. Het menu

Op Amber’s website zie je dat ze ook in het menu een menu item ‘gratis e-book’ heeft toegevoegd. Deze linkt naar dezelfde landingspagina met de twee formulieren en meer informatie over het e-book. Een slimme zet, want een menu is een van de meest gebruikte en zichtbare onderdelen van een website.

7 plekken op je website om een opt-in formulier te plaatsen (inclusief voorbeelden)

Je kunt je weggever ook aan het menu toevoegen door te linken naar een pop-up in plaats van een landingspagina. In dat geval verschijnt er een pop-up zodra iemand klikt op het menu-item. Een pop-up toevoegen aan je menu kan bijvoorbeeld met de software van leadpages.

3. De footer

Veel website bezoekers gebruiken de footer als navigatiehulp als ze in het gewone menu en op de homepage niet kunnen vinden wat ze zoeken. Een plek die dus vaak bekeken wordt, maar één waar vaak weinig aandacht aan wordt geschonken door ons als website eigenaren.

Het kan dus slim zijn om hier ook een formulier met je weggever of link naar de landingspagina met je weggever aan toe te voegen.

4. De sidebar

Het gedeelte rechts hiernaast, is een uitstekende plek om ook opt-in formulier toe te voegen. Yvonne zorgt ervoor dat het formulier in de sidebar over de hele website zichtbaar blijft, op welke pagina je ook klikt.

Het is hierdoor voor mij als bezoeker heel herkenbaar en duidelijk is waar ik mijn e-mailadres moet achterlaten, als ik op de hoogte wil blijven van MYEVERLANE’s activiteiten.

5. Onder je blogpost

Veel bezoekers belanden waarschijnlijk op je website via je blogartikelen. Bijvoorbeeld omdat je een artikel hebt gedeeld op social media, of omdat ze je via Google hebben gevonden. Het is dus slim om ook opt-in formulieren toe te voegen aan blogartikelen.

Begin eerst met de populaire artikelen – daar waar je de meeste bezoekers op ontvangt. Vervolgens biedt je onder het artikel een weggever aan, welke te maken heeft met het onderwerp van je blog.

Deze plek werkt vaak goed omdat jouw bezoeker net klaar is met het lezen van je blogpost en heel veel waardevolle informatie van je heeft ontvangen. De kans is dus groot dat ze meer over dit onderwerp van je willen weten.

Manon Toma doet dat bijvoorbeeld heel slim. Zij schreef een uitgebreid artikel over het maken van je eigen online programma, en biedt daarbij een gratis worksheet aan.

 

Hiermee kan de lezer direct aan de slag met het maken van een online programma. Ontzettend relevant en nuttig dus. Dat is ook te zien aan de cijfers. Tot nu toe lieten 10% van alle lezers van het artikel hun e-mailadres achter voor de worksheet!

6. Op een aparte landingspagina

Veel ondernemers hebben één grote weggever en een wat kleinere – zogenaamde content upgrades. Het is slim om voor zo’n grote weggever (jouw paradepaardje) een aparte landingspagina te maken.

Het voordeel hiervan is dat je de hele pagina kunt gebruiken om jouw bezoeker te overtuigen om jouw weggever te downloaden. Bovendien wordt zo’n pagina geïndexeerd door zoekmachines, en kunnen mensen zo dus ook via Google jouw weggever ontdekken.

Patty geeft een mooi voorbeeld van een aparte pagina waarin ze je uitlegt waarom je je e-mailadres moet achterlaten voor haar ‘Patty post’ inclusief onmisbare tools.

7. Op je ‘over mij’ pagina

Vaak is de ‘over mij’ of ‘over ons’ pagina één van de meest bekeken pagina’s van een website. Mensen zijn benieuwd naar de vent achter de tent – of eh… de meid achter de site.

Goede ‘over mij’ pagina’s gaan niet zozeer over jou, maar over het probleem dat je oplost voor je bezoeker. Als het goed is los je met je weggever datzelfde probleem op – of een onderdeel daarvan. Een formulier met je weggever past hier dus vaak perfect tussen.

Tenslotte…

Ik hoop dat dit artikel je wat nieuwe ideeën heeft gegeven om zo meer abonnees aan je mailinglijst toe te voegen. Wees je ervan bewust dat jij de enige bent die je website heel goed kent. Je bezoekers (helemaal als het nieuwe bezoekers zijn) kennen je website niet zo goed. Als je je mailinglijst wilt laten groeien, moet het voor bezoekers overduidelijk zijn waar ze hun e-mailadres kunnen achterlaten.

Vaak is het dus goed om je opt-in formulier op meerder plekken toe te voegen, ook al lijkt het voor jezelf als een overdaad. Wees wel voorzichtig met pop-ups, deze kunnen behoorlijk irritant zijn en doen in dat geval vaak meer kwaad dan goed.

Annerieke Kortier blogt over online marketing strategieën voor kleine ondernemers

Annerieke blogt over concrete, actie-gerichte online marketing strategieën voor kleine ondernemers op fempresa.nl.
Ben je benieuwd naar de strategie die Annerieke zelf gebruikt om haar mailinglijst te laten groeien? Meld je dan aan voor haar gratis online marketing cursus. Ze laat je in 7 dagen – stap voor stap – zien wat zij doet om meer bezoekers naar haar website te trekken en meer van die bezoekers om te vormen tot abonnees voor haar mailinglijst.

Volg Annerieke op Twitter, LinkedIn of Facebook.