Heb je nog geen agenda of planner klaar liggen voor het nieuwe jaar? Zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee welke je moet kiezen? Don’t worry, we’ve got your back! De komende dagen vind je hier een serie waarin we een aantal opties laten zien. Vandaag Jisca over haar Balans Planner, een planner die we meteen voor je getest hebben. Lees snel verder!

Balans Planner

‘Balans overkomt je niet, balans creëer je’, dat is het motto van Jisca. Jisca Rebel is onder andere ondernemer, moeder en vrijwilliger en ze heeft veel ballen in de lucht te houden. Er is een periode in haar leven geweest waarin dit niet lukte en ze het overzicht helemaal kwijt was.

Ze ging op zoek naar meer balans en wilde weer grip op haar tijd. Haar wens was om meer te focussen op wat écht belangrijk is. Al haar to-do lijsten, plannen, afspraken, projecten, aantekeningen en ideeën wilde ze kwijt op één plek. Herkenbare zoektocht? Voor vormgever Jisca resulteerde deze zoektocht in de Balans Planner. 

Voor wie heb je jouw Balans Planner ontwikkeld?

Balansplanners voor zelfstandig ondernemers

‘Om eerlijk te zijn heb ik de planner ontworpen voor niemand minder dan mijzelf. Ik was dringend op zoek naar een manier van plannen die mij overzicht zou geven. Die ik zo kon inrichten dat het bij mijn leven paste. Zo’n planner vond ik niet dus de vormgever in mij werd wakker en ik ontwierp dit voor mijzelf. Elke week printte ik dit trouw uit en ik was er zo gelukkig mee!’

Wat was voor jou de reden om zelf een planner te ontwikkelen? 

‘Ik werd zelf erg gelukkig van mijn planner en ik bedacht me dat er vast meer vrouwen zoals ik rondlopen. Ondernemende vrouwen die allerlei ballen in de lucht weten te houden, maar die daarbij wel een handje geholpen willen worden.

En die (net als ik!) het af en toe moeten horen dat het óók goed is om stil te staan, te reflecteren en om te benoemen waar je met je bedrijf en leven naartoe wilt. Die ook overzicht willen en daardoor rust in hun hoofd, met alles op één plek. Daarom biedt de Balans Planner ook ruimte voor je aantekeningen, wishlists, (bedrijfs)plannen, enzovoorts.’

Waarom is de Balans Planner zo handig voor ondernemers?

‘Vraag jezelf eens af; wat zou jíj elke week bij willen houden in jouw planner? Zou jij willen noteren wie je gesproken hebt? Welke podcasts je geluisterd hebt? Zou je willen journalen, of juist je kilometerregistratie bijhouden? De keuze is aan jou!

Ik kan geen groter compliment krijgen dan wanneer ik een blij mailtje van een BP-gebruiker krijg: “Ik wil nooit meer zonder! Maar ik heb hem wel totaal anders ingericht.” Yes, dat is juist het hele idee. Ga er zo mee aan de slag dat het bij jouw leven past!’

Wat heeft de Balans Planner dat andere planners niet hebben?

‘Bijzonder aan deze planner is dat je niet alleen werkt met een weekplanning maar ook met een weekplan. In je weekplan noteer je de to-do’s, must-do’s, maar benoem je ook elke week waar je op focust, hoe je in balans blijft en wat de hoogtepunten zijn.

Daarnaast zit er bij je weekplan ook veel vrije ruimte die je helemaal zelf kunt invullen. Heel vaak krijg ik van ondernemers te horen dat het zo fijn is om per week je to-do’s te verzamelen en dat je pas later hoeft in te plannen op welke dag je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat.

De weekplanning draait om je planning voor de hele week en door middel van symbolen werk je je taken gestructureerd af waardoor je nooit meer iets hoeft te vergeten. De planner bevat onderdelen waar je kunt noteren waar je dankbaar voor bent of juist wat je die dag gegeten hebt. Net wat jíj belangrijk vindt.

Ook is er een deel dat je kunt gebruiken als ‘habit tracker’ als je daar behoefte aan hebt. Daarnaast ontvang je het eerste jaar gratis de ‘Planmail’ met nóg meer tips en tricks om beter te leren plannen.’

Agenda en planners voor zelfstandig ondernemers

Wat is jouw ultieme tip om te plannen en te werken aan je doelen?

David Allen (Getting Things Done) heeft het prachtig verwoord: ‘Your head is for having ideas, not for holding them’. Wij zijn niet ontworpen om heel veel informatie te onthouden. Het is prachtig dat we de capaciteit hebben om dingen te onthouden, maar als we die capaciteit volledig gebruiken, overvragen we onszelf. Jouw escape om te voorkomen dat je jezelf overvraagt en stress ervaart, is het creëren van een feilloos systeem. De basis van zo’n systeem? Schrijf alles op!

Wist je dat, op het moment dat je een letter schrijft, je eigenlijk een letter aan het tekenen bent? Dat tekenen is een creatief proces. Schrijven activeert dus een heel ander deel van ons brein, dan wanneer we een letter intoetsen. Onderzoek heeft uitgewezen dat we door te schrijven, beter onthouden én creatiever gaan denken. Twee kostbare, wat zeg ik, onmisbare ingrediënten voor ondernemers!’

Yvonne over de Balans Planner

MYEVERLANE’s Yvonne: ‘Een paar weken terug ontving ik van Jisca haar Balans Planner. Ik ben gegaan voor de versie ‘Back to nature’. De planner is prachtig, zowel de binnen- als de buitenkant. Ik gebruik hem nu een paar weken en het creëert overzicht én dus ook rust. Jisca legt in de planner duidelijk hoe je deze kunt gebruiken, maar ze geeft ook heel veel ruimte om bepaalde onderdelen op je eigen manier in te richten. Fijn.

Agenda en planners voor zelfstandig ondernemers

Dankzij Jisca ken ik het nu het woord tijdbudget. ‘Welke doelen heb je in je leven? Wat vind je echt belangrijk? En besteed je jouw tijd er ook aan? Hoe ziet jouw tijdbudget eruit?’ Tsja…  Nadenken over tijd dus: hoeveel tijd heb ik en waar geef ik het aan uit? Een dagje tijd schrijven (schema vind je in de planner) en ik kan toch wel tot de conclusie komen dat dat stukken beter kan. Netflix en social media zijn af en toe heerlijk, maar als ik nadenk over doelen en wat ik belangrijk vind kan ik nog behoorlijke stappen maken. 

Wat ik nu anders doe? Ik verdeel taken in to-do taken en must-do taken. De must-do’s móeten gedaan zijn voor ik aan de rest van de taken begin. Een prio dus. Simpel systeem maar voor mij (en ik ben écht een uitsteller als het gaat om taken waar ik tegenop zie) werkt het tot nu toe heel erg goed. Een ander voordeel? Je vult zelf de data in en kunt dus op ieder moment met de planner starten!’

Je kunt de Balans Planner hier bestellen

Wil je meer weten van Jisca? Je kunt haar volgen via Instagram en Facebook!

Ook uit deze serie: 
Planners voor ondernemers #2 Marloes over haar Flow Planners
Planners voor ondernemers #3 Marieke over haar Zakenmam Agenda

Dit artikel bevat affiliate-links.