Podcasts: je luistert ze op de fiets, in de sportschool of tijdens het wandelen. Inspiratie en tips on the go. Ideaal in je drukke bestaan als ondernemer. Kim Munnecom (NOOIT MEER OP DIEET en Kim Munnecom Life- en Businesscoach) deelt haar favorieten én we stellen haar een aantal vragen. Get ready for some inspiration! 

Kim Munnecom over podcasts voor ondernemers en zzpers

Kim Munnecom: ‘In september 2011 ben ik gestart als voedingsdeskundige. Ik heb dit niet altijd willen doen. Sterker nog: ik heb oorspronkelijk Nederlands Recht gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Na mijn studie kreeg ik een baan bij de Rechtbank in Maastricht en daar kwam een collega naar mij toe die zich afvroeg hoe het toch kon dat ik zoveel at en toch zo slank was.

Toen vertelde ik haar over mijn eigen afvalavontuur en vanaf dat moment ben ik haar aan helpen met afvallen. Dit ging zo goed dat een tijdje later een andere collega bij me op de kamer kwam met de vraag of ik haar ook wilde helpen. Daarna weer een en dat ging zo maar door. Een paar maanden later zei die eerste collega tegen me: ‘waarom ga jij daar niet iets mee doen? Je bent hier goed in.’

Meer in mijn mars

‘Die avond reed ik van Maastricht naar huis en ik dacht: Ja, waarom ga ik daar eigenlijk niks mee doen? Waarom eigenlijk niet? Ik vond mijn baan bij de rechtbank helemaal niet leuk  omdat ik voelde dat ik veel meer in mijn mars had dan dat ik daar kon laten zien.

Twee weken later nam ik ontslag en ben ik een opleiding tot voedingsdeskundige gestart. Al voor het afronden van mijn studie ben ik mijn eigen praktijk gestart en inmiddels zijn we bijna 7 jaar verder.’

Diepe gesprekken

‘Al snel kwam ik erachter dat ik veel dieper met mensen in gesprek ging, dat het niet alleen maar over voeding ging. Stiekem vond ik over voeding praten ook niet zo spannend, ik had het veel liever over diepere zaken. Overgewicht is een gevolg van een disbalans op een ander vlak. Ik merkte dat mensen me snel vertrouwen en dat ik heel snel tot de kern van ‘het probleem’ kan komen. Ik ontdekte dat daar mijn kracht ligt.’

Collega’s coachen bij de groei van hun praktijk

‘Mijn praktijk groeide enorm hard en op een bepaald moment kon ik het werk niet meer alleen aan. Ik voelde daarnaast al langer dat ik ook nog wat anders wilde doen. Alsof het zo moest zijn kreeg ik ondertussen veel vragen van collega’s, of ik ze niet wilde helpen bij het laten groeien van hun praktijk.

In maart 2017 heb ik eindelijk de stap gezet om een pilotgroep te starten als Business Coach. Ik plaatste één bericht op Facebook en meteen had ik aanmeldingen van geïnteresseerden. Ik had totaal niet verwacht dat het zo makkelijk zou zijn, maar blijkbaar volgden heel veel ondernemers me al jaren op Facebook. Er waren genoeg mensen die door me gecoacht wilden worden.’

Dit is wat ik wil doen

‘Ik ben gestart met 10 deelnemers en na 4 maanden had meer dan de helft van die groep al hun baan opgezegd omdat hun bedrijf zo goed liep. Ze hadden het zelfvertrouwen gekregen dat ook zij in staat zijn om fulltime van het ondernemerschap te leven.

Vorig jaar september ben ik gestart met een nieuwe groep en nu weet ik zeker dat dit is wat ik wil doen. Anderen inspireren en coachen om het leven te leiden waar ze van dromen.’

Uitbesteden aan een VA

‘Ik haal mijn doelen doordat ik altijd mijn gevoel volg en doe wat ik leuk vind. Alles wat ik niet leuk vind of waar ik niet goed in ben besteed ik uit aan een virtual assistant. Als ik kan doen wat ik leuk vind dan kan ik continu knallen.

Als ik iets af wil hebben en ik haal het niet dan is dat ook oké. Ik schrijf blogs en maak video’s als ik in een flow zit, als ik geïnspireerd ben. Onder druk dit moeten doen werkt niet voor mij. Sommigen dagen krijg ik dus niet af wat ik gepland had en dat betekent dat sommige projecten vertraging oplopen. Liever super goed en oprecht, dan volgens mijn planning maar niet echt ‘Kim’.

Focus houden

Kim Munnecom over podcasts voor ondernemers en zzpers

‘Ik blijf dagelijks gefocust door goed voor mezelf te zorgen. Ik zorg dat ik genoeg slaap, ik eet gezond, ik wandel elke dag zodat ik frisse lucht opsnuif, ik tennis 3 keer per week, doe veel leuke dingen met mijn vriend in het weekend én ik luister dagelijks een podcast óf ik lees een boek. Dit laatste helpt me enorm om geïnspireerd te raken en te blijven.

Bali

‘Wanneer ik me het meest succesvol voelde? Vorig jaar ben ik van oktober tot en met december alleen naar Bali geweest. Wauw, wat was dat gaaf en wat voelde ik me geïnspireerd. Elke dag opnieuw. Ik zat toen zó in een flow, voelde me succesvol en sterk. Ik ben nog nooit zo productief geweest. Nog nooit heb ik me zo goed gevoeld als daar. Ik was ook super trots, want ik had mijn grootste droom vervuld terwijl ik altijd bang ben geweest om alleen op reis te gaan.

Ik heb gemerkt dat ik me op mijn gelukkigst voel als ik met mijn vriend samen ben, als de zon schijnt en we samen aan zee kunnen zijn. De rest doet er niet toe. Dan sta ik volledig open en voel ik sterk. Inspiratie komt tot me continu en daar is ook mijn tweede bedrijf geboren. Het hele concept daarvoor heb ik in Bali uitgeschreven.’

Gevoel van vrijheid

‘Eindelijk voelde ik dat ik kon doen en laten wat ik wilde, ik voelde me extreem vrij en dat is succes voor mij. Toen ik startte als ondernemer was dat mijn grootste droom. Ooit in staat zijn om onafhankelijk van plaats en tijd te kunnen werken. Dan ben je echt vrij in mijn ogen. En dit heb ik bereikt. Het voelde nog beter dan ik had durven dromen.’

Investeren

‘Ik denk dat ik niet bang moet zijn om in mezelf en in mijn bedrijf te investeren. Ik ben met VA’s gaan werken en ik heb veel geld betaald voor een businesscoach. Dankzij deze investeringen is mijn bedrijf echt enorm gegroeid.

Daarvoor zat ik vast in bepaalde patronen en overtuigingen en was ik wel ondernemer, maar ik voelde me niet vrij en ik zag ook geen mogelijkheid om nog zakelijk te groeien. Nu doe ik wat ik wil doen en leef ik het leven dat ik wil leven.’

Grootste uitdaging

‘Waar zit mijn grootste uitdaging? Die zit nu in het vinden van een goede balans tussen reizen en hier zijn. En ook tevreden zijn dat ik hier ben. Nadat ik terug ben gekomen uit Bali heb ik me een hele tijd heel down gevoeld. Het was hier in Nederland koud en grijs. Ik miste alles daar.

Hier zag ik weer allemaal mensen die gestrest zijn en elke dag hetzelfde doen. Zonder na te denken opstaan, eten, in de file staan, op kantoor zitten, naar huis, eten, op de bank en wachten tot het weekend is. Dit is niet wat leven is voor mij. Zo wil ik niet leven en ik vind het ook niet fijn om in zo’n vibe te zijn.

Het liefste zou ik nu mijn koffer pakken en samen met mijn vriend de hele wereld over reizen. Dan kan ik mensen overal inspireren om ook alles uit hun leven te halen. Om te gaan doen wat ze willen doen. Angsten loslaten en gewoon gaan.’

‘Waarom doe je het niet?’

‘Nu denk je misschien… ja maar Kim, waarom doe je het niet?! Omdat mijn vriend hier een hele fijne en goede baan heeft en met hem samen zijn voor mij het allerbelangrijkst is. Als ik moet kiezen tussen reizen en deze relatie, dan is het absoluut deze relatie. Door de liefde en steun van mijn partner sta ik nog veel sterker in mijn schoenen én ben ik veel meer in balans.

Ik ben hem enorm dankbaar dat hij me mijn reis alleen naar Bali heeft gegund, omdat dat echt iets was dat ik voor mezelf moest doen. Dat neemt niet weg dat ik samen met hem nog steeds heel veel van de wereld wil zien en daarom zoeken we nu naar een fijne middenweg. En wie weet wat de toekomst brengt.’

Kim’s podcast top 3:

1. I love marketing van Dean Jackson and Joe Polisch

Luister via Itunes  –  Luister via de I Love Marketing website 

Kim Munnecom over podcasts voor ondernemers en zzpers

‘I love marketing heeft me zo ontzettend geleerd over het opzetten van een online business en wat nu echt werkt op het gebied van marketing. Deze podcast biedt zo gruwelijk veel gratis waarde, echt elke ondernemer zou die moeten luisteren!’

2. For the love of money van Chris Harder

Luister via Itunes   –   Luister via Google Play

‘For the love of money luister ik sinds kort en dit gaat over alles wat met money mindset te maken heeft. Geld en vooral het denken over geld en het aantrekken van geld is waar veel ondernemers een blokkade op hebben. Zo ook ik. Vorig jaar ben ik een paar maanden naar Bali geweest. Sindsdien is er heel veel veranderd. Door het luisteren van deze podcast raak ik enorm geïnspireerd om een andere mindset te hanteren. Dit werkt behoorlijk goed en voelt heerlijk!’

3. Pursuit with Purpose van Melyssa Griffin

Luister via Itunes   –  Luister via Melyssa’s Website

‘Pursuit with Purpose van Melyssa Griffin is een podcast over Business en persoonlijke ontwikkeling. Het gaat over hoe je je bedrijf kunt laten groeien door jezelf te laten groeien. Ook dit heb ik de laatste jaren zelf mogen ervaren en ervaar ik nu nog steeds elke dag. Als jij je ontwikkelt als persoon groeit je bedrijf ook steeds harder en kom je steeds dichter bij wat je nu echt te doen hebt in dit leven. Jouw purpose. Als je dat voelt en hiernaar leeft dan stroomt alles.’

Tot slot: Kim’s tip

‘Als je iets heel erg eng vindt dan is dat juíst hetgene wat je moet doen. Dáár zit je groei in. Zorg ervoor dat je jezelf met regelmaat uitdaagt. Vind je niet regelmatig iets spannends, dan daag je jezelf niet genoeg uit. Juist door dingen te doen die je eigenlijk niet durft groei je enorm als persoon en er is niets waar je bedrijf meer baat bij heeft dan dat. Wat ik zelf ook altijd doe als ik ergens bang voor ben is mezelf afvragen wat nu echt het ergste is dat er kan gebeuren. Vaak maak je het in je hoofd veel groter dan het daadwerkelijk is.’

Instagram   LinkedIn www.kimmunnecom.nl