In Artjanna’s Succesverhalen Podcast interviewt Artjanna Harkhoe andere ondernemers over hun aanloop naar succes. Al snel na de lancering van haar podcast interviewt ze ondernemers als Zarayda Groenhart, Charlotte van ‘t Wout, Eelco de Boer en Michael Pilarczyk. Wil je ook starten met een podcast? Dan komen er vast veel vragen bij je op. Welke apparatuur en tools heb je nodig? Hoe maak je je podcast zichtbaar bij je doelgroep? Hoe krijg je bekende namen in je podcast? Artjanna legt het allemaal uit. Let’s go!

Artjanna Harkoe - tips om te starten met een podcast
Artjanna Harkhoe: ‘Wacht niet tot je perfecte apparatuur hebt, zorg ervoor dat jouw boodschap verspreid wordt.’

Artjanna Harkhoe: ‘Mijn podcast avontuur is ontstaan vanuit het bloggen. Ik blogde over mijn inzichten, in het begin was dit een stukje verwerking uit het verleden. Toen ik het podcasten ontdekte zag ik dat dit mij veel makkelijker afging. Ik ben technisch onderlegd en vind het heel tof om te praten.

Ik heb ervoor gekozen om in de podcast mijn eigen journey te delen en ondernemers te interviewen over hun journey. Ik ben heel nieuwsgierig en hou ontzettend van vragen stellen. Dit zorgt ervoor dat ik keer op keer ontzettend veel leer.

Doordat ik consistent een jaar lang ben gaan podcasten heb ik mijn zichtbaarheid vergroot. Nu leer ik andere andere ondernemers in mijn online podcast programma hoe zij zorgen voor meer zichtbaarheid.’

Zó ontwikkel je een goed format

Een succesvolle podcast staat of valt met een goed format. Artjanna: ‘Het is belangrijk om allereerst na te denken over het doel van je podcast. Wat wil je met je podcast bereiken? Waarom is dit belangrijk voor je? Beantwoord deze vragen voor jezelf en ga hier dan mee aan de slag.’

Bij de keuze voor een format voor de Succesverhalen Podcast blijft ze dan ook dicht bij zichzelf. ‘Ik heb de intentie om uit ieder gesprek en iedere ontmoeting te leren en ik vind het fascinerend hoe ondernemers denken. Wat het échte verhaal achter het succes is. Het toffe is dat hierdoor mijn volgers niet alleen mijn inzichten krijgen maar tegelijkertijd ook de inzichten van mijn netwerk. Ik geloof dat je van elkaars expertise en ervaringen kunt leren en vooral van de kwetsbaarheid van een persoon. We dragen allemaal verhalen met ons mee, je bent niet de enige die dingen meegemaakt heeft.’

Tools en apparatuur voor je podcast

‘Ik geloof dat als je ergens mee wilt beginnen, zoals podcasten of video’s, je allereerst gewoon moet starten. Ik vind het echt een slap excuus als men zegt dat ze niet starten omdat ze niet de juiste apparatuur hebben. Je kunt beter starten door op te nemen met je telefoon, dan dat je het helemaal niet doet. Wacht niet tot je perfecte apparatuur hebt, zorg ervoor dat jouw boodschap verspreid wordt. Zorg ervoor dat de mensen die op je wachten door jou geholpen kunnen worden.’

Welke tools gebruikt Artjanna zelf voor haar podcast? ‘Ik gebruik een MAC Book Pro, Blue Yeti microfoon, Audicity of Garageband om het geluid op te nemen en bewerken en Anchor als Hostingprogramma.’

Artjanna Harkoe - tips om te starten met een podcast

Een podcast voorbereiden

Hoe bereid Artjanna haar podcasts voor? ‘Als ik een podcast over mijn eigen journey opneem schrijf ik de lessen en inzichten vaak eerst op. Ik zorg ervoor dat ik niet alles uitschrijf, maar alleen het hoognodige. Dan weet ik wat ik wil vertellen.’

Interviews met ondernemers bereidt Artjanna op een andere manier voor. ‘Ik deel mijn werkwijze en policy met gasten voor we een datum vastleggen. Daarna lees ik me in, bestudeer de website en social media kanalen van de gast en werk de vragen uit. De vragen stuur ik een aantal weken van tevoren op. Op die manier kunnen ze zich alvast op het gesprek voorbereiden.’

Succesvolle opnames: praktische tips

Op de dag van de opname legt Artjanna de gast uit wat ze van plan is en hoe ze dit aanpakt. ‘Ook bespreken we waar diegene het juist wel of niet over wil hebben zodat ik hier rekening mee kan houden. Daarmee stel ik ze gerust.’ Ook heeft Artjanna nog twee praktische tips voor je: ‘Het helpt enorm als je water bij de hand hebt en van te voren naar de wc gaat, zodat je de podcast in één keer kunt opnemen.’

Lees ook: Podcasts voor ondernemers: Kim Munnecom over haar top 3 (+interview!)

Zo zorg je ervoor dat jouw podcast zichtbaar wordt

Hoe zorg je er nou voor dat jouw podcast jouw ideale klant bereikt? ‘Allereerst is het belangrijk om te weten wie je ideale klant is. Dit leer ik mijn klanten ook tijdens de Rise and Shine Business Course en de Podcast online training. Het is belangrijk om te ontdekken waar jouw doelgroep te vinden is. Zelf zorg ik ervoor dat mijn podcast te beluisteren is op de populairste podcast kanalen. Denk aan Itunes, Spotify en Google Podcast. Daarnaast deel ik in mijn nieuwsbrief en op mijn social media kanalen dat de podcast online staat.’

Artjanna Harkoe - tips om te starten met een podcast

Bekende gasten interviewen

Artjanna interviewde onder andere Zarayda Groenhart, Charlotte van ‘t Wout, Eelco de Boer en Michael Pilarczyk. Bekende namen in je podcast: hoe krijg je dat voor elkaar? Artjanna: ‘Vaak lijkt het lastiger dan het is. Ik geloof erin dat je met een grote portie doorzettingsvermogen, geloof en (zelf)vertrouwen voor iedereen mogelijk is om bekende namen te benaderen en te spreken. Belangrijker is om jezelf de vraag te stellen: waarom wil ik deze grote of bekende naam interviewen? Als je dat helder voor jezelf hebt, dan staat vaak niet zoveel in de weg om het voor elkaar te krijgen.’

Droomgast

Tot slot: wie staat er nog op Artjanna’s wensenlijstje? Wie is haar droomgast? ‘Ik geloof dat iedere gast speciaal en uniek is. En dit gaat bij mij ten verre van het bereik dat de ander heeft. Wat ik elke keer ontzettend tof vind is de echte verbinding op te zoeken in het uur dat ik met de ander heb. Om wat lagen dieper te gaan dan in een normaal gesprek.

De mensen die op mijn pad kwamen heb ik geïnterviewd en ik volg iedere keer mijn gevoel. Dat wil ik dit jaar ook weer doen en ik laat me graag verrassen door het universum. Dat heeft vaak veel meer in petto voor mij dan ik me kan voorstellen.’

Wil je meer zien van Artjanna? Luister dan naar Artjanna’s podcast, connect met haar op Linkedin of volg haar op Instagram.