Ronja Brall (31) is het creatieve brein achter sieradenlabel Riverstones. Dankzij een crowdfunding campagne kon ze haar eigen fabriek openen op Bali. Haar sieraden kunnen nu onder betere omstandigheden gemaakt worden. ‘De volgende stap is meisjes opleiden tot zilversmid.’

Bali

‘Vier jaar geleden besloot ik om een paar weken naar Bali te gaan om tot rust te komen en om na te denken wat ik wilde doen met mijn leven. Ik werkte in de sportwereld maar wilde heel graag ondernemen. Creatief bezig zijn.

Toen ik tot rust kwam ben ik sieraden gaan schetsen. Daar is het idee voor Riverstones ontstaan.’ Van die schetsen laat Ronja door een zilversmid een aantal samples laten maken. ‘Een jaar later ben ik terug gegaan en heb ik een volledige collectie laten maken.’

Het eerste succes

RonjaBrall -Riverstones Fotografe Anke van der Meer

Ronja’s eerste succes is een ananas armbandje. ‘Ik voelde de ananas trend precies op tijd aankomen en heb hierop ingespeeld. Het werd opgepakt door bloggers en vloggers, en dit betekende mijn doorbraak.’

Een crowdfunding campagne om een eigen fabriek te kunnen bouwen heeft ook voor veel publiciteit gezorgd. ‘Ook dat het gedragen wordt door BN’ers werkt goed mee.’ Inmiddels werkt Ronja met een klein team van freelancers en een parttimer. Haar sieraden worden verkocht via bijna 50 verkooppunten in meerdere landen.

Beste beslissing

‘In het begin verkochten de ‘simpele’ armbandjes met touwtjes of elastiekjes het beste, zoals de ananas armband. Maar ik voelde van binnen dat dit niet de ontwerpen waren die ik vanuit mijn hart wilde maken.’ Het overstappen naar ontwerpen die Ronja wél vanuit haar hart maakt voelt voor haar als de beste beslissing die zij als onderneemster heeft gemaakt.

‘Het ananas armbandje heeft het bedrijf in het begin een boost gegeven waar ik heel dankbaar voor ben, alleen het kwam voort uit een trend. Dat ik nu mijn ontwerpen kan verkopen die veel dichter bij mij staan, daar ben ik heel erg dankbaar voor.’

Eigen fabriek op Bali

‘We hebben een campagne gedaan waarmee we kerstpakketten verkochten. Het geld wat we daarmee hebben opgehaald ging naar het bouwen van een eigen fabriek op Bali. Dit met als doel om de volledige productie onder één dak te krijgen en om de productie zo duurzaam mogelijk te maken.’

Inmiddels is het pand gebouwd. ‘De volgende stap is het opleiden van meisjes die niet de mogelijkheid hebben gehad tot het volgen van een opleiding tot zilversmid.’

Harmony - Riverstones

Balans en vol gas gaan

Wat vind Ronja de grootste uitdaging? ‘Balans houden. Zowel op financieel gebied als op het gebied van zakelijk en privé. Met financieel bedoel ik dat ik zoveel ideeën heb om uit te werken en vorm te geven… maar dit kost natuurlijk allemaal geld. Ik wil het liefst alles, maar er moet ook genoeg geld binnenkomen. Dit moet ik altijd goed in de gaten houden, want het liefst ga ik vol gas in op alles wat ik wil creëren.

Ik wil het liefst alles, maar er moet ook genoeg geld binnenkomen. Dit moet ik altijd goed in de gaten houden, want het liefst ga ik vol gas in op alles wat ik wil creëren.

Riverstones komt uit mijn hart en hierdoor is het eigenlijk onmogelijk om zakelijk en privé gescheiden te houden. Toch is het nodig om zo nu en dan op de ‘pause’ knop te drukken. Omdat vanuit rust je de inspiratie vindt om door te gaan.’

Ronja’s tip

Ik ben benieuwd naar Ronja’s tip voor ons. ‘Verwacht niet dat je blijvende stabiliteit kunt creëren. Alles is altijd in beweging, zoals een rivier soms snel en soms langzaam stroomt. Er gaan tijden komen dat je het goed hebt en alles gemakkelijk gaat, maar daarna komen ook weer tijden van struggle. Dat is normaal en hoort erbij. Door dit te accepteren denk ik dat je veel meer rust en doorzettingsvermogen creëert, zonder dat je van jezelf vraagt dat alles altijd goed moet gaan.’

Meer zien van Riverstones? Dat kan!
www.riverstones.nl

Foto Ronja: Anke van der Meer