Als het gaat over ‘van je hobby je werk maken’ dan is Sám Lasaroms het ultieme voorbeeld. Als liefhebber van koffie bezoekt ze specialty koffiebars en ze deelt dit op Koffietje.nl. In 2018 zegt ze haar baan als financial controller op om zich volledig te richten op haar platform, terwijl ze nog geen verdienmodel heeft. ‘We wisten dat als ik dit nu niet ging proberen, er waarschijnlijk nooit een perfect moment kwam waarop ik dat wel zou gaan doen. Kortom, knoop doorgehakt en gewoon gaan doen!’ Inmiddels heeft ze haar succesvolle platform uitgebreid met een webshop, De Koffiebox en een eigen lijn met koffiekopjes.

Waarom besloot je in 2018 je baan op te zeggen als financial controller en je volledig te richten op koffietje.nl?

‘Ik voelde me al een tijdje niet meer op mijn plek bij het bedrijf waar ik werkte. Ik merkte dat ik er steeds minder energie van kreeg, terwijl ik juist meer energie kreeg van de dagjes weg en het bezoeken van koffiebars. Daarnaast zag ik mezelf ook niet echt de komende jaren werken in de financiële wereld, dat paste toch niet helemaal bij mij.

Voordat ik echt besloot er vol voor te gaan, heb ik er natuurlijk veel over nagedacht. Met name het stukje inkomen speelde een grote rol, want ja, er was toen nog helemaal geen verdienmodel én koffie drinken en dagjes weg kost alleen maar geld. Uiteindelijk heb ik samen met mijn vriend, Roald, gekeken naar wat financieel haalbaar was. We zijn tot de conclusie gekomen dat dat zou moeten lukken en we wisten dat als ik dit nu niet ging proberen, er waarschijnlijk nooit een perfect moment kwam waarop ik dat wel zou gaan doen. Kortom, knoop doorgehakt en gewoon gaan doen!’

Wat was tijdens de start van koffietje.nl je verdienmodel?

Sam Lasaroms van Koffietje

‘In 2016 heb ik de domeinnaam Koffietje.nl vastgelegd, maar toen was er nog helemaal niets. Buiten de koffietjes die we her en der in koffiebars dronken. Er was toen ook nog geen sprake van een verdienmodel. Zelfs toen ik in 2018 besloot mijn baan op te zeggen, was er geen verdienmodel.

Wel had ik af en toe inkomsten uit de foto’s en video’s die ik maakte voor anderen, maar dat was incidenteel. Toen ik mijn baan had opgezegd, heb ik er ook bewust voor gekozen nog niet direct na te denken over een verdienmodel. Mijn idee was vooral dat het commerciële aspect het plezier in de weg kon staan, en daarmee ook de “likeability” van Koffietje.nl. Ik dacht, laten we eerst een zien of ik hier iets van kan maken, of ik dit leuk genoeg vind om er fulltime mee bezig te zijn én of mensen (en koffiebars) er überhaupt op zitten te wachten. Dat bleek al snel het geval, gelukkig.’

Inmiddels heb je je website uitgebreid met een webshop, met onder andere De Koffiebox en een eigen lijn met koffiekopjes. Kun je daar iets meer over vertellen?

‘Voordat Koffietje.nl een verdienmodel had, bezocht ik vooral koffiebars. Dat vond ik leuk en dat vonden de ondernemers van die koffiebars ook leuk. Ik bood een podium op mijn website en op social media voor alle specialty koffiebars in Nederland (en later ook Europa). Dus vooral samenwerken met anderen in de koffiewereld, in plaats van concurreren tegen ze. Met die gedachte ben ik de Koffiebox gestart. Het idee speelde eind 2019 en heb ik concreet gemaakt begin 2020. In maart 2020 zou de 1e editie van de Koffiebox starten, maar corona gooide roet in het eten. In samenspraak met de koffie roasters in de eerste editie hebben we het een maandje uitgesteld en afgewacht hoe de situatie zich zou ontwikkelen.

Naast de Koffiebox leek het me slim om ook op meer structurele basis omzet te genereren, dus vandaar de webshop. In de webshop verkoop ik ‘hardware’ voor het maken van specialty coffee thuis. Denk aan een Hario V60, een Chemex, handmolens, weegschalen etc. Daar wordt online naar gezocht, dus er is al markt. Hier was het vooral belangrijk om te werken aan onze vindbaarheid. Omdat we de eerste tijd van Koffietje.nl gefocust hadden op vooral een leuk platform, was onze website sterk genoeg om te kunnen concurreren met andere webshops.

Als laatste onderdeel van het verdienmodel heb ik eind 2020 mijn eigen koffiekopjes ontworpen. Het leek me ontzettend leuk om zelf iets neer te zetten, wat niemand anders had. Een vriend van mij, Joris Wintgens, is een product designer uit Amsterdam. Hij heeft geholpen met het conceptualiseren van de kopjes, die uiteindelijk zijn gemaakt door de meiden van Husk Ceramics in Utrecht.’

Hoe combineer je het runnen van een webshop met het bezoeken van koffiebars?

‘Goede vraag, dat is namelijk ontzettend lastig. Het runnen van een webshop moet je echt niet onderschatten. Pakketjes inpakken en versturen is één ding, maar klantenservice komt daar ook nog eens bij. Dat had ik in het begin wel een beetje onderschat. Je krijgt veel vragen en je wil natuurlijk op iedereen zo goed, uitvoerig en snel mogelijk antwoorden. Dat drukt enorm op je planning, waardoor er minder tijd overblijft voor het bezoeken van koffiebars. Het heeft even geduurd voordat ik daar mijn draai in vond.

Tegenwoordig start het met een goede planning, ik blok dagen af voor het bezoeken van koffiebars en maak afspraken dat ik langskom. Mijn familie of mijn vriend helpen op dagen dat ik weg ben met de webshop, zodat er altijd pakketjes ingepakt en verstuurd kunnen worden.

Als ik soms meerdere dagen achter elkaar weg ben, zoals nu tijdens mijn koffiemarathon, dan zet ik alle online advertenties op pauze. Ook zet ik dan een melding online (in de winkelwagen) dat bestellingen later worden verzonden. Mocht dan toch iemand bestellen, mail ik hem of haar meteen dat het later wordt verzonden, met de keuze te wachten of te annuleren.’

Wat is iets dat je totaal niet had verwacht van het runnen van een webshop?

‘Klantenservice, zoals ik hierboven ook schreef. Er gaat zoveel tijd zitten in het beantwoorden van vragen en mailtjes van klanten. Dat had ik dus echt onderschat. Ik vind dat ik iedere email persoonlijk en aandachtig moet lezen en beantwoorden, dus dat doe ik ook. Naarmate je webshop groeit, groeien ook deze emails.’

Je runt Koffietje.nl samen met je partner. Hoe ziet jullie samenwerking eruit?

‘In het begin heeft hij mij heel veel geholpen met het opzetten van Koffietje.nl en met de website en webshop. Ook onze goede online vindbaarheid komt door hem. Hij werkt al jaren in online marketing en sinds 2016 ook fulltime voor zichzelf. In het begin deden we heel veel samen, ook het bezoeken van koffiebars deden we samen.

Tegenwoordig helpt hij vooral met dingen die mij niet lukken, zoals aanpassingen aan de website. Daarnaast heeft hij mij in het begin financieel geholpen, onder andere met het inkopen van voorraad voor de webshop. Samen maken we wel plannen voor de lange termijn van Koffietje.nl en houden we regelmatig creatieve sessies om alles naar een hoger niveau te tillen.’

Sam Lasaroms van Koffietje

Waar zit nu je grootste uitdaging?

‘Prioriteit en planning zijn mijn grootste uitdagingen. Er komt veel op mijn pad en het liefst pak ik alles aan. Maar ik weet dat dat niet altijd kan, dus moet ik keuzes maken. De plannen voor de lange termijn helpen daarbij, want ik kan dan goed afwegen óf iets bijdraagt aan onze doelen en in hoeverre het bijdraagt. Is dat niet het geval, pak ik het niet op en moet ik sommige ideeën of kansen laten gaan. Daarnaast zit ik op een punt waarbij ik merk dat ik niet alles alleen meer kan doen. Iemand aannemen zou een goede oplossing kunnen zijn, alleen weet ik nog niet hoe ik dat moet gaan doen. Het voelt namelijk alsof ik dan ook een stukje van de persoonlijkheid van Koffietje.nl uit handen moet geven. Denk dat het vooral even tijd kost om dat idee te laten landen.’

Welke ervaring uit je carrière komt nu goed van pas?

‘Ik heb een financiële achtergrond en werkte als financial controller bij een Amerikaans gamebedrijf in Eindhoven. Dus ik hou van structuur en weet hoe ik winst- en verlies balansen op moet stellen. Dat geeft overzicht en rust. Daarnaast weet ik zo snel waar kansen of verbeterpunten liggen op commercieel vlak.’

Tot slot… Met welke ondernemer zou je wel een koffietje willen drinken?

‘Esther Maasdam van Manhattan Coffee Roasters uit Rotterdam. Wat een powervrouw is dat! Ze is een van de bekendste vrouwen in de specialty coffee scene, heeft diverse wedstrijden (nationaal en internationaal) gewonnen, en reisde de wereld rond voor verschillende koffie events. Ik heb echt bewondering voor haar ondernemerschap en veerkracht.

Toen de corona crisis startte, gingen alle events waar Esther naar toe zou gaan, niet meer door. Dus ze moest iets anders. Samen met haar vriend Ben Morrow runde ze al de branderij, maar daar was Ben voornamelijk mee bezig. Door de crisis hebben ze daar vol gas op gegeven, en dat werpt vruchten af. Manhattan is een van de bekendere specialty coffee roasters ter wereld. Hun koffie wordt verkocht aan klanten wereldwijd, met altijd super exclusieve koffies in hun assortiment. Kortom, alleen maar lof en waardering voor hoe zij het aangepakt heeft en hoe hard ze hiervoor heeft gewerkt. Voor mij een voorbeeld, en dus dé onderneemster waar ik graag een koffietje mee drink.’

Benieuwd naar koffietje.nl? Check dan www.koffietje.nl, Instagram, Facebook of Youtube.