Omdat Sanne in Nederland niet de sieraden kon vinden die ze zocht besloot ze ze zelf te laten produceren in het buitenland. Op Bali. Best een uitdaging als je bedenkt dat ze maar één maand had om alles voor te bereiden én ook nog op zoek moest naar een producent. Is het gelukt? Ze vertelt ons er alles over én ze deelt haar tips.

Sieraden laten produceren in het buiteland. Sanne deed het.
Toen ik hoorde dat ik mijn huisje in Amsterdam moest verlaten, dacht ik: Dit is mijn kans. In twee dagen tijd besloot ik een maand naar Bali te gaan om mijn droom te verwezenlijken.’

De start van Piece of Power: focussen dankzij bedels

‘Piece of Power is in 2013 ontstaan omdat ik zelf wel wat extra power kon gebruiken en een spiritueel coach me aanraadde om een edelsteentje bij me te dragen.

Ik vond het in eerste instantie nogal zweverig, dus besloot er iets ‘hips’ van te maken. Een leuke ketting met een edelsteen en bedels. De bedels koos ik ook uit op hun symboliek. Zo droeg ik een ketting met een groene jade voor liefde, een sleuteltje omdat ik een nieuw huis wilde, een dubbeltje voor geluk en een vlinder voor vrijheid.’

Sanne kreeg veel reacties op haar ketting van mensen om haar heen. Ze merkte dat ze een sterke focus kreeg van het steeds opnieuw vertellen waar de bedels symbool voor stonden. ‘En iedere dag – bij het omdoen van mijn ketting – focuste ik op de dingen die ik belangrijk vond op dat moment. Ik geloof erg in de kracht van mindset.’

Zonder budget een webshop met eigen ontwerpen starten

De enthousiaste reacties in haar omgeving zorgen ervoor dat ze start met powerketting.nl. ‘Ik had geen budget dus bouwde ik zelf een shop en kocht kleine hoeveelheden bedels en edelstenen in bij groothandels.

Al snel bestelden er wat mensen een Powerketting bij me en kwam de vraag naar armbandjes. Zelf wilde ik ook heel graag ringen in mijn shop. Ik ging dus door met ontwerpen en veranderde de naam van de shop naar Piece of Power.’

Eén maand om alles voor te bereiden

‘Toen ik deze zomer hoorde dat ik mijn huisje in Amsterdam moest verlaten, dacht ik: dit is mijn kans. In 2 dagen tijd besloot ik een maand naar Bali te gaan om mijn droom te verwezenlijken.’

Deze droom ontstond zo’n 1,5 jaar eerder op Bali. ‘Ik heb daar toen een ring voor mezelf laten maken. Ik was alleen en bang om me te gaan vervelen, dus ben ik de hele week met edelstenen en een zilversmid aan de gang geweest. Het werd een verstelbare ring van zilver met een joekel van een edelsteen.’

‘Hoe zit dat met belastingen?’

‘Ik vond de ring fantastisch en wilde er wel meer laten produceren, maar besloot eerst naar Nederland terug te gaan om uit te zoeken hoe alles geregeld moest worden met belastingen. De zilversmid haakte uiteindelijk af, maar het idee bleef in mijn hoofd hangen.’

Lees ook: Ontwerpen produceren in het buitenland? Anna en Hannah doen het (+ ze delen tips!)

Op zoek naar producenten en tussenpersonen op Bali

Als Sanne in juli besluit om voor de productie van haar ontwerpen naar Bali te gaan heeft ze nog maar een maand de tijd om alles voor te bereiden. Ze gaat vanuit Nederland op zoek naar contacten.

Via via komt ze terecht bij een Nederlandse tussenpersoon op Bali die werkt met een zilversmid. ‘Haar heb ik foto’s gestuurd van de ring die ik zelf eerder op Bali had laten maken én een ontwerp voor een zilveren armband. Toen ik eenmaal op Bali was, had zij de eerste samples al klaar en kon ik aanpassingen doorgeven.’

Samples

Sanne stuurt haar ontwerpen naar haar tussenpersoon. ‘Zij had contact met de vrouw van de zilversmid, die alles dan weer doorspeelde aan haar man. Ze gingen voor mij op zoek naar mooie stenen voor de ringen. Vervolgens kwam hij met samples die ik dan weer kon beoordelen. Toen de samples goed waren zijn ze met de productie aan de slag gegaan.’

Tips om sieraden te laten produceren in het buitenland

Kleine exclusieve serie sieraden

‘Ik heb vijf soorten ringen laten produceren en drie soorten zilveren armbandjes.’ Op het laatste moment laat Sanne ook nog leren buideltjes maken om de sieraden in te verpakken. ‘Het is best een flinke investering, dus ik heb van alle sieraden een beperkt aantal meegenomen. Bovendien houdt dat mijn sieraden ook exclusief.’

Net op tijd klaar

De sieraden zijn net op tijd klaar. ‘Gelukkig is het binnen die maand dat ik op Bali was gelukt. Twee avonden voor ik terug naar Nederland zou gaan ging was het ‘pakjesavond’. Alle sieraden kwamen binnen. Ik heb ze uitgepakt en op het hotelbed uitgestald om ze goed te checken. Ik besefte op dat moment ook echt dat mijn droom is uitgekomen. Een te gek gevoel!’

Niet alles verliep goed…

Waren er ook dingen die tegen zaten? ‘Ja, zeker. Zo waren de eerste samples van de ringen niet goed en bleek de labradoriet steen die ik heel graag wilde niet meer leverbaar bij de adressen die ik kende. Ook de zilversmid kon er niet aan komen. Toen ik uiteindelijk een leverancier vond die ze wel op voorraad had vroeg hij zo een belachelijk hoog bedrag dat ik er vanaf heb gezien.

Toen mijn tussenpersoon met alternatieve stenen kwam, zat daar de Blue Tiger tussen. Daar was ik heel blij mee. Alleen bleek uiteindelijk dat ze daar maar een paar stenen van hadden. Wéér een teleurstelling dus. Gelukkig laat ik me niet heel makkelijk uit het veld slaan. Tuurlijk baal ik wel even, maar al snel ga ik op zoek naar alternatieven. Ik geloof ook wel dat dingen meestal met een reden wel of niet gebeuren.’

Tips om sieraden te laten produceren in het buitenland
‘Ik laat me niet heel makkelijk uit het veld slaan. Natuurlijk baal ik wel even, maar al snel ga ik op zoek naar alternatieven.’

Invoerrechten, BTW en shippingkosten

‘Een voordeel van zelf naar Bali gaan was dat ik mijn sieraden zelf mee naar Nederland kon nemen. Je betaalt dan nog steeds gewoon invoerrechten en BTW bij de douane, maar je hoeft verder geen shippingkosten en BTW daarover te betalen. 

Bovendien weet je zeker dat je sieraden niet kwijt raken en daarnaast kost het minder tijd dan shipping. Ik heb nu net nieuwe ontwerpen naar mijn tussenpersoon gemaild en deze hoop ik voor kerst nog binnen te hebben. Die zullen wel gewoon geshipt worden. Ik ben dus erg benieuwd hoe dat zal gaan.’

Risico’s van produceren in het buitenland

Sanne ziet ook risico’s. ‘Uiteraard loop je ook risico’s als je je producten in het buitenland laat produceren. Ik hoop die te beperken door de tussenpersoon die ik heb gevonden en ik heb het plan om zelf regelmatig naar Bali te gaan om nieuwe collecties te checken.

Het blijft natuurlijk ook altijd een gok of mensen het wel willen kopen, niet iedereen vindt zo’n joekel van een steen mooi op een ring. Ik laat sieraden maken die ik zelf mooi vind en ik ga daarin af op mijn gevoel. Ik vind het mooi, dus er zijn er vast meer die dat vinden.’ Wel polst ze op regelmatig op Facebook wat anderen van haar ontwerpen vinden.

Lees ook: Ronja van Riverstones opende een duurzame fabriek op Bali

Ook produceren in het buitenland? Sanne’s tips

Sanne heeft veel geleerd van het productieproces van haar sieraden. ‘Ik weet nu dat je heel specifiek moet zijn in je ontwerpen. Dus écht exacte afmetingen van elk detail. Ook is het op Bali nooit zeker hoe lang iets leverbaar is. Die Blue Tiger stenen bijvoorbeeld waren in eerste instantie gewoon ‘continue stock’, zoals ze dat noemen. Maar dan blijken ze opeens problemen te hebben met het verkrijgen van de stenen. Daarmee moet je dus rekening houden.

Daarnaast moet je alle sieraden goed checken. Alles is handgemaakt, dus ieder sieraad is weer anders en kan foutjes bevatten. Gelukkig doet mijn tussenpersoon dit voor mij. Dingen kosten soms ook meer tijd dan je zou denken. Ze zijn daar veel minder van de harde planningen, dus je moet soms wat duidelijker zijn in wat je deadline is. En altijd speling incalculeren.’

Ringen, sjaals en tassen produceren

Tot slot… Waar droomt Sanne nog van? ‘Ik heb nog zoveel dromen! Ik wil me niet teveel ‘vastleggen’ aan toekomstdromen. Ik doe heel erg de dingen die ‘nu’ goed voelen. Kan me echt laten meesleuren door inspiratie. Powerketting.nl heb ik in 2 weken tijd zelf uit de grond gestampt. Mijn valkuil is echt dat ik soms te snel wil. Aan daadkracht geen gebrek in ieder geval.’

Ze loopt al een tijdje rond met een idee voor grote accessoires. ‘Ik ben gek op grote ringen, grote sjaals, grote tassen… Daar zou ik dus wel iets mee willen. Als ik maar mooie dingen kan blijven creëren, de inspiratie blijft komen en ik genoeg vrijheid en afwisseling in mijn leven ervaar, ben ik gelukkig.’

Je kunt Sanne volgen via haar website Piece of Power