Ben je op zoek naar software voor het geven van een webinar of online masterclass? Dan heb je het vast al ontdekt: er zijn oneindig veel opties. Welke software past dan bij jou? Anne Raaymakers, Mariko Naber en Anke van Ommen zijn experts als het gaat om webinars, en ze vertellen over de software die ze zelf gebruiken. Lees snel verder!
Anne Raaymakers: ClickWebinar
Anne Raaymakers van Fanfactor ® BV over ClickWebinar: ‘Na heel veel software uitgeprobeerd te hebben heb ik ClickWebinar gekozen omdat ik het het meest gebruiksvriendelijk vind en het meest betaalbaar. Deelnemers hoeven niets te downloaden als ze een webinar willen bekijken en dat is bij andere software zoals Gotomeeting wel anders. Ik merk dat het vaak een drempel is voor deelnemers als ze iets moeten downloaden of hier en daar op ‘Ja’ moeten klikken voor ze in het webinar mogen.
ClickWebinar heeft een hele simpele interface die je volledig zelf kunt indelen met je huisstijl en logo en je kunt allerlei opties aan en uit zetten. Bijvoorbeeld een openbare chat, gemodereerde chat of privéchat. Je kunt de deelnemers in de chat laten deelnemen maar je kunt ook hun microfoon aanzetten, zodat ze met je kunnen praten. Handig als je een klein, besloten webinar of online workshop hebt. Je kunt ook een poll aanzetten of een call to action button. Wat ik ook heel leuk vind aan ClickWebinar is dat je een programma in de wachtkamer kunt zetten en zelfs een download. Handig als je een werkboek voor de deelnemers bij je webinar of masterclass hebt.
Ook kun je instellen dat er automatisch een landingspagina opent zodra je het webinar beëindigt. Je kunt zelfs ‘automated’ webinars draaien, een vooraf opgenomen webinar. Ik noem dat Evergreen webinars, een hele slimme marketingstrategie en heeft me al veel opgeleverd. Toch geef ik nog steeds het liefste live webinars vanwege de interactie.
De opname kun je vrijwel meteen na je webinar downloaden. Je kunt de replay direct beschikbaar stellen of hem nog even editen of stukjes er uit knippen. Dat editen kan zelfs in de software zelf. Wat je ook hebt is een soort ‘white board’ waar je dingen op kunt schrijven of tekenen in het webinar. Ook kun je automatische follow-up mails instellen en automatische uitnodigingen voor volgende webinars.
De laatste tijd is er soms wat hapering in geluid en beeld. Volgens ClickWebinar ligt dat aan de bandbreedte, maar dat heb ik niet kunnen bevestigen. Vreemd genoeg is dan de opname wel goed. Omdat ClickWebinar kort geleden is overgestapt van Flash op een browser-based technologie, vermoed ik dat het kinderziektes zijn. Het feit dat het nu browser-based is, maakt het wel nog gemakkelijker voor de deelnemers om deel te nemen en voor jou om uit te zenden.
Verder kun je eenvoudig (YouTube) video’s delen, je scherm delen en alle soorten presentatievormen zoals Powerpoint, Keynote of PDF. Wat ook handig is, is dat je in ClickWebinar ook een Meetingroom hebt. Dus voor een kleine meeting met video en geluid voor meerdere deelnemers kies je dan voor Meeting, in plaats van Webinar.
Je betaalt voor ‘seats’. Dus hoe meer deelnemers, hoe duurder het pakket. Als blijkt tijdens het webinar dat je te weinig ‘seats’ in je pakket hebt dan kun je tegen een eenmalig bedrag voor dat webinar ‘seats’ kunt bijkopen. Erg handig. Mensen staan nooit voor een dichte deur als het webinar vol is.’
Lees ook: 10 favoriete tools voor het creëren van je eigen online academy
Mariko Naber: WebinarGeek
Mariko Naber van Sell your stuff online over WebinarGeek: ‘Ik heb gekozen voor WebinarGeek. De software is gebruiksvriendelijk, het is heel duidelijk wat je moet doen als gebruiker. Nog een voordeel: WebinarGeek is van een Nederlandse partij dus de communicatie met de helpdesk verloopt helder en snel.
Je kunt opnames maken van de webinar en deze automatisch omzetten naar een on-demand webinar. Dan kan de opname op een zelfgekozen tijdstip worden teruggekeken. Het verschilt per maandabonnement hoeveel personen tijdens de webinar aanwezig kunnen zijn. Ga je bijvoorbeeld voor het Premium abonnement dan kun je 100 kijkers per webinar ontvangen.
Er zijn interactieve acties die je aan en uit kunt zetten tijdens het webinar, bijvoorbeeld een aanbieding en een link. Ook kun je een privé- of een openbare chatfunctie aanzetten. Als je een moderator mee laat kijken en je chat door iemand anders laten onderhouden kun je zelf ongestoord presenteren.
Erg fijn zijn ook de mailreeksen die je klaar kan zetten: bevestiging, herinnering en follow-up mails naar kijkers en niet-kijkers. Kortom: WebinarGeek is een mooie, stabiele en duidelijke tool voor webinars. Minpunten heb ik eerlijk gezegd niet.’
Anke van Ommen: Zoom
Anke van Ommen over Zoom: ‘Ik heb gekozen voor Zoom omdat je een webinar live kunt streamen op Facebook en YouTube. Op die manier heb ik tegelijkertijd mijn Facebookgroep en mijn mailinglijst laten groeien én nieuwe klanten aangetrokken.
In het standaard plan van Zoom kunnen 100 personen bij je webinar of masterclass aanwezig zijn maar dit kun je ophogen tot 10.000. Ik vind het een heel fijn systeem, Zoom is gebruiksvriendelijk voor mij als gebruiker en ook voor degene die je webinar willen bekijken. Je kunt onder andere gebruik maken van een chat, Q&A en polls. Ook kun je opnames maken van de webinar of masterclass zodat deze later kan worden teruggekeken.
Het is een heel eenvoudig systeem. Een voordeel is dat je een abonnement per maand kan nemen waardoor je gemakkelijk weer op kunt zeggen als het je toch niet bevalt. Je kunt zelfs je abonnement opzeggen als je bijvoorbeeld een maand op vakantie bent en geen webinars geeft. Kun je je daarna weer aanmelden.’
Dit artikel bevat affiliate links.