Terwijl klasgenoten vakken vulden bij de supermarkt werkte Aimée de Jongh als 18-jarige tot diep in de nacht aan strips en opdrachten. Inmiddels heeft ze een dagelijkse strip in Metro en maakte ze animaties voor De Wereld Draait Door. Wat het voor haar betekent om ZZP’er te zijn? Voor Mindshakes maakte ze deze heerlijke strip (zó herkenbaar!). En, nóg meer meer leuks: lees verder voor een interview met Aimée!

 

OVER AIMÉE DE JONGHOver striptekenaar Aimee de Jongh

Ik ben tekenaar van strips, animaties en illustraties. Voor het dagblad Metro maak ik elke dag de strip “Snippers”, daarnaast heb ik ook animaties gemaakt voor DWDD, Wende Snijders en het programma SchoolTV. Rond mijn 17e werden mijn strips steeds vaker op websites en in kranten gepubliceerd. Toen ik 18 werd had ik al veel opdrachtwerk, het was hetzelfde jaar dat ik begon met mijn studie. Terwijl de rest van mijn klas vakken vulde bij de supermarkt, werkte ik hard om opdrachten binnen te halen. Vaak moest ik in de metro naar mijn studie nog mijn huiswerk doen, omdat ik de dag ervoor tot diep in de nacht moest werken aan een deadline. Het leukste om te doen vind ik Snippers, de dagelijkse strip voor Metro. Ik word helemaal vrijgelaten in de grapjes, tekeningen en teksten. Daardoor voelt het alsof ik met niemand rekening hoef te houden, behalve met mijn kritische zelf natuurlijk. Ik ben nu bezig met een nieuwe graphic novel met een Belgische scenarist, een theaterproductie samen met harpiste Lavinia Meijer, en het afronden van mijn science-fiction strip “Reborn”, die in februari verschijnt. Geniet het meest van positieve reacties van opdrachtgevers, fans en lezers in het algemeen. Soms krijg ik een mailtje van iemand die gewoon wil zeggen dat ze mijn strips leuk vinden, en daar word ik altijd heel vrolijk van. Dat die mensen de moeite nemen om zoiets te doen vind ik al een compliment op zich! Ik laat me inspireren door andere tekenaars die ik bewonder, zoals Katsuhiro Otomo, maar ook door schilders zoals Edward Hopper en Felix Vallotton. Mijn droom is dat mijn werk nog populairder wordt, zodat ik selectiever kan worden op het gebied van opdrachten. Vaak moet ik nu nog alles aannemen wat binnenkomt, terwijl het soms echt niet mijn smaak is. Het komt ook voor dat de opdrachtgevers kritisch zijn en vervelende voorwaarden hebben. Als ik genoeg zou kunnen verdienen met leuke klussen, zou ik de rest in ieder geval kunnen afslaan. Een ondernemer die je écht moet volgen is striptekenaar Rob van Barneveld. Hij heeft geweldige droge en absurde humor, die fantastisch past bij zijn simpele tekenstijl. Hij is net begonnen als ondernemer na jarenlang in loondienst te hebben gewerkt. Heel dapper, dus hij kan wel wat aandacht gebruiken! Mijn tip voor andere ondernemers: blijf kritisch naar jezelf toe, zo word je alleen maar een betere ondernemer. En maak gebruik van social media om je bedrijf zichtbaar te maken.