Suzanne van Duijn is blogger, PR-adviseur en sinds februari ook auteur. Ze schreef het boek Work Hard Travel Harder over werken en reizen als digital nomad. Dat doet Suzanne zelf gemiddeld vier maanden per jaar. Wat zijn haar beste tips als je ook parttime digital nomad wilt zijn?

Waarom zou je dit willen, werken vanuit het buitenland?

‘Door te werken vanuit het buitenland, kan ik veel vaker op reis. Life is short and the world is wide. Ik wil zoveel mogelijk van de wereld zien, en mij niet beperken tot drie weken vakantie per jaar. Doordat ik grotendeels locatie-onafhankelijk ben, kan ik reizen wanneer ik wil. Dat doe ik gemiddeld vier maanden per jaar, bijvoorbeeld een maand of twee en nog wat losse weken weg. Naast de prachtige landen die ik zie, is het ook heel inspirerend om af en toe vanaf een andere plek te werken.’

Hoe word je locatie-onafhankelijk?

‘Het begint natuurlijk al bij het werk dat je doet. Dat moet zich wel hiervoor lenen. Als je echt gebonden bent aan een locatie, zoals een verpleegkundige of een kapper, is het lastig om je werk te blijven doen vanuit het buitenland. Dan zul je een carriereswitch moeten maken. Voor de meeste professionals, en zeker ondernemers, is het makkelijker. We doen tegenwoordig zoveel werk van achter de computer. Dat kan ook prima vanuit een ander land. Misschien dat je je meeting via Skype moet doen en je administratie volledig online moet maken.’

Wat als klanten en opdrachtgevers met je willen afspreken in real life?

‘Daar moet je streng in zijn. Als je je laat tegenhouden door klanten die ‘het niet goed vinden’, kan je nooit vanuit het buitenland werken. Ga vooral het gesprek aan. Waarom willen ze per se in real life afspreken? Vaak is het een vertrouwenskwestie, of moeten ze nog wennen aan het idee. Werken als digital nomad is voor veel mensen nu eenmaal nog een ver van je bed show. Daar wil ik met mijn boek verandering in brengen. Ik heb zelfs twee werkgevers geïnterviewd die hun personeel remote laten werken en dit zelf ook wel eens doen. Er zijn genoeg klanten zoals dit bedrijf te vinden. En anders moet je echt andere klanten gaan zoeken.’

Hoe vind je klanten als je in het buitenland bent?

‘Eigenlijk op dezelfde manier als wanneer ik in Nederland ben. Namelijk, online. Veel klanten vinden mij trouwens. Ik ben goed vindbaar en best wel zichtbaar. Lang leve SEO, bloggen, PR en social media. Klanten komen bij mij terecht via Google, social media of via via. Vervolgens gaat veel contact via de mail, en bellen kan natuurlijk ook als je in het buitenland bent. Als ze echt willen afspreken of als ik eens in de jungle zit, kunnen ze bij mijn compagnon terecht. Dat is meteen een tip: werk samen met iemand, zodat er altijd een van jullie wel bereikbaar is. Het scheelt natuurlijk ook dat ik niet fulltime op reis ben!’

Waarom ben jij ‘parttime digital nomad’? Wat bedoel je hiermee?

‘Ik noem mezelf parttime digital nomad, omdat ik niet fulltime reis. Ik reis ‘slechts’ vier maanden per jaar en heb gewoon een huis in Nederland. Sommige mensen laten alles achter zich en gaan voor lange tijd reizen en werken. Dat vind ik ‘echte’ digital nomads. Ik zie locatie-onafhankelijk zijn als een middel om deze lifestyle af en toe te ervaren. Dit doe ik omdat ik werken en reizen als digital nomad heel gaaf vind, maar niet mijn leven in Nederland wil ‘opgeven’. Groot argument is natuurlijk mijn vriend. Hij is in loondienst. Ik ga geen jaar weg zonder hem.’

Hoelang leef je al op deze manier? En hoelang ben je van plan dit te blijven doen?

suzanne van duijn over remote werken

‘Ik ben 1 februari 2016 voor mezelf begonnen, en daarmee was ik ook meteen locatie-onafhankelijk. Vanaf de start doe ik namelijk al klussen die ik overal kan uitvoeren. Destijds waren dat vooral content- en PR-klussen. Het voordeel van deze klussen was ook dat het vaak langere klussen waren. Zo heb je best wel wat zekerheid en kan je zonder zorgen op reis. Ik leef nu al ruim vier jaar op deze manier en zie mezelf er niet snel mee stoppen. Het ene jaar reis ik meer dan het andere jaar. Dat maakt me niet zoveel meer uit. Het is geen wedstrijd om zoveel mogelijk weg te zijn. De vrijheid dat ik kan reizen wanneer ik wil, is voor mij het belangrijkste.’

Wie hebben jou geinspireerd op jouw weg naar vrijheid?

‘Het boek The 4 Hour Work Week is wel echt een aanrader. Die heeft zo ongeveer elke digital nomad wel gelezen denk ik. Ook Steven en Diana van Wonderlijk Werken hebben mij erg geinspireerd. Toen ik voor het eerst een digital nomad borrel bijwoonde, voelde dat als thuiskomen. Iedereen begreep mijn reisdrang en niemand vond het raar dat ik soms vanuit het buitenland werkte. Daarom is het zo belangrijk je te omringen met gelijkgestemden. Nomad Cruise – een conferentie op een cruiseschip – was ook enorm leerzaam. Daar heb ik zoveel toffe mensen leren kennen en interessante talks en workshops bijgewoond.’

Kan je iets meer over je boek vertellen? Wat kunnen we verwachten?

‘In Work Hard Travel Harder vertel ik uiteraard hoe ik digital nomad ben geworden en hoe jij dit ook kan bereiken. Naast praktische tips deel ik ook eerlijke verhalen over ‘hoe het echt is’. Inclusief valkuilen, fuck-ups en de struggles die ik heb ervaren. Ik heb ook zeven inspirerende digital nomads geinterviewd. Zij doen het allemaal weer op hun eigen manier; fulltime, parttime, als stel, met kinderen of solo. Er is niet een manier om dit te doen of een plek waar je heen moet. In mijn boek worden ook zeven bestemmingen uitgelicht die ideaal zijn voor digital nomads.’

Wanneer ga jij zelf weer weg? What’s next?

‘Mijn volgende trip gaat naar Marokko, waar ik onder meer zal verblijven bij SunDesk, een coworking space aan het strand. Qua business ben ik me nog volop aan het focussen op de promotie van mijn boek en mijn nieuwe dienst. Ik heb net een traject gelanceerd waarbij ik vrouwen ga begeleiden om ook een vrij leven te leiden. Ben je bijvoorbeeld freelancer en zou je ook wel willen werken als digital nomad? Dan help ik jou de stappen te zetten die nodig zijn om dit mogelijk te maken en om succesvol te kunnen werken vanuit het buitenland.’


Meer weten? Je koopt ‘Work Hard Travel Harder’ op Bol.com of bij de bekendere boekhandels.
Volg Suzanne op Instagram of via haar blog.