Suzanne van Duijn interviewt voor haar blog Vrije Meid succesvolle ondernemers met minimaal 100.000 euro omzet. Ze wilde zelf meer verdienen en ‘één van de snelste manieren om te leren is leren van anderen die dat al doen’, aldus Suzanne. Vandaag deelt ze wat ze heeft geleerd van haar serie ‘Zij verdient een ton’ (+alle tips die ze zelf heeft toegepast!).

Wat was voor jou de reden om te starten met de serie ‘Zij verdient een ton’?

‘Ik had al eerder een blog geschreven over hoe je als ondernemer een ton verdient. Die werd ontzettend goed gelezen. Daarom dacht ik, hoe kan ik hier een follow up aan geven? Toen ontstond het idee om ondernemers hierover te interviewen. Hoe verdienen zij een ton? Daarnaast wilde ik zelf in 2020 heel graag meer verdienen. Niet alleen meer omzet maar ook meer winst. En één van de snelste manieren om te leren is leren van anderen die dat al doen.

Ik wilde voor mijn serie veel verschillende ondernemers interviewen. Zij doen het namelijk allemaal op een eigen manier. Daarmee wil ik laten zien dat er niet één manier is om dit te doen. Iedere ondernemer heeft zijn eigen redenen, zijn eigen weg, zijn eigen verdienmodellen.’

Wat hebben de ondernemers die je hebt geïnterviewd voor ‘Zij verdient een ton’ je geleerd?

‘Dat er zoveel manieren zijn om een ton te verdienen. Ik vind het leuk om te zien dat de ondernemers die ik heb gesproken verschillende verdienmodellen hebben. Ze hebben ook vaak meerdere verdienmodellen, meerdere inkomensstromen om aan die ton te komen. Dat vond ik leuk om te horen omdat ik zelf in het verleden vaak hoorde dat ik moest focussen op één ding. Dat kan wel zo zijn qua doelgroep of onderwerp maar dat hoeft zeker niet voor een verdienmodel.

Wat ik ook heel tof vond om te zien was dat veel mensen in een hele korte tijd hun doel behaalden. Soms waren ze nog niet zo lang aan het ondernemen of erg jong. De ondernemers die ik heb gesproken werken 4/5 dagen per week, sommigen zelfs minder. Niemand die ik sprak zei dat ze een ton verdienden omdat ze zich helemaal over de kop werkten. Dat vond ik verfrissend om te zien. Iedere deelnemer heeft mij op haar eigen niveau ook weer dingen geleerd.’

Lees ook: 10 favoriete tools voor het creëren van je eigen online academy

Welke tips om meer te verdienen heb je zelf toegepast?

‘Iedere ondernemer heeft me wel iets geleerd wat ik vorig jaar meteen heb toegepast. Het begon met Ilona Annema. Zij liet zien dat je niet fulltime hoeft te werken om een ton te verdienen. Dit gaf mij kracht omdat ik drie dagen aan Vrije Meid werk, en dan moet dit dus voor mij ook te doen zijn. Dat was het startsein.

Daarna sprak ik Deisy Amelsbeek. Zij verdiende in 2019 al twee ton met puur en alleen coaching trajecten. Dit liet mij zien dat je met een hoog uurtarief, en in dit geval dus coaching, alleen al twee ton kan omzetten. Dat was voor mij een reden om ook meer naar coaching te kijken.

In maart heb ik Cynthia Schultz geïnterviewd. Zij is bekend van haar blog Cynthia.nl, maar nu misschien nog wel meer van Structuurjunkie. Ze richt zich op structuur en productiviteit met planners en cursussen. Bij haar vind ik het supertof dat ze zoveel verdient met haar online cursussen. Cynthia was de eerste kandidaat waarbij ik dacht, wow… Ik wilde al een cursus maken over digital nomad zijn en locatie onafhankelijk werken en die cursus heb ik vervolgens ook gelanceerd in juni. Ik heb dankzij het gesprek met Cynthia geleerd om dat ook echt door te zetten.

Van Renee Lamboo heb ik geleerd dat je niet meer moet gaan uitgeven als je meer gaat verdienen. Als je dan meer verdient houd je ook meer over en als je dat geld slim investeert kun je je geld voor je laten werken. Dat maakt je ‘rijker’, als dat je doel is. Dat ben ik door haar gaan doen. Ik ben meer gaan nadenken over financieel vrij worden en ben geld apart gaan zetten.

Paulien van Eerdenburg werkt volledig locatie onafhankelijk en zij verdient 2,5 ton. Zij gaf aan: houd focus. Zet iets goed neer en ga dan pas verder. Dat is erg blijven hangen. Daarom heb ik mij het afgelopen jaar ook erg gefocust op mijn e-course, terwijl ik eigenlijk alweer andere e-courses wilde maken. Ik dacht dan: nee, ik moet eerst zorgen dat dit écht staat. Dat heb ik dankzij Paulien gedaan.

Na mijn gesprek met Janneke Willemse ben ik ook gaan beleggen. Myrthe de Groot heeft mijn ogen geopend op het gebied van vastgoed. Door haar ben ik ervan overtuigd dat ik een tweede huis ga kopen voor verhuur. Dat heb ik nog niet toegepast maar dat is wel iets waar ik naartoe leef.

Amy VandePutte en Kim Munnecom hebben me een duwtje gegeven om te starten met een podcast. Ze hebben me laten zien wat voor een waardevol marketingkanaal dat is. Luisteraars luisteren heel lang naar je stem, ze kennen je en vertrouwen je. Kim heeft bijvoorbeeld helemaal geen funnel, ze adverteert niet. Bij haar gaat alles gaat organisch via Instagram en haar podcast.

Charlotte van ‘t Wout vind ik een enorme inspiratiebron. Ik volg haar al jarenlang en heb veel van haar tips geleerd en toegepast. Onder andere op het gebied van money mindset, productiviteit en blijven investeren in jezelf. Als je bijvoorbeeld een coach bent of cursussen verkoopt dan ben je je eigen brand. Het is dan belangrijk om in jezelf te investeren. Niet alleen in cursussen, ontwikkeling en boeken maar ook juist in energie, uitrusten, opladen en jezelf goed voelen. Dat is iets waar ik sinds november wat meer mee bezig ben.

Tot slot heb ik Carlijn Ottens geïnterviewd, mijn eigen business coach. Door haar heb ik weer heel scherp dat het uiteraard niet om die ton gaat maar wat je ermee kunt doen. Je moet alleen voor die ton gaan als het bijdraagt aan je doelen. Aan je echte why, je intrinsieke motivatie. Je moet het alleen willen als het een middel is voor de dromen die je hebt.’

Lees ook: 5 stappen voor het maken van je eigen online academy

Inmiddels ga je zelf ook richting een ton omzet. Wat is jouw tip om ook naar die 100.000 euro omzet te gaan?

‘Mijn omzet is het afgelopen jaar ongeveer verdrievoudigd. Het is allemaal relatief, dat komt omdat ik in 2019 een hele lage omzet had. Dat was voor mij een jaar van een reset. Ik wilde alles anders. Niet meer freelancen en mijn uren verkopen. Ik wilde een wat rustiger jaar en wat meer bij mezelf blijven. Ik wilde mijn eigen dingen opzetten. In dat jaar heb ik dus heel weinig declarabele uren gemaakt en vooral tijd geïnvesteerd in het opzetten van mijn boek en de voorloper van mijn e-course.

Het was een jaar van zaaien en in 2020 kon ik oogsten. Het is niet dat ik die omzet verdrievoudigd heb door het doen van die interviews. Ik zal ook niet zeggen dat dat is wat je bereikt als je de interviews leest maar ik weet wel zeker dat het heeft bijgedragen aan mijn groei. En dat zit hem dan vooral in rolmodellen. Als je mensen zoekt die doen wat jij doet of die iets hebben waar jij van kunt leren dan zie je dat het mogelijk is. Dan kun je kijken hoe zij er zijn gekomen en dan kun je dat toepassen op jouw situatie.

Door deze interviews heb ik mijzelf omringd met ondernemers die verder zijn dan ik en dat heb ik kunnen afkijken en implementeren in mijn eigen business. Dus mijn eigen tip om een ton te verdienen? Ga vooral mensen onderzoeken, volgen en interviewen die jouw ideale leven leiden of jouw ideale bedrijf hebben en daarmee een ton verdienen. Kijk hoe zij dat doen.’

De laatste tijd is er online wat kritiek op focussen op een omzet van 100.000 euro. Hoe kijk jij daar naar?

‘Ik hoor de laatste tijd ook wat kritische noten over een ton per jaar verdienen. Ik wil daar eigenlijk niet eens een discussie over voeren want iedereen moet toch lekker doen wat ‘ie zelf wil? Ik snap niet dat we hier een discussie over voeren. Als je geen ton wil verdienen dan doe je het niet en lees je de blogs niet. Als je het wel wil verdienen dan zoek je uit hoe dat kan en dan ga je dat lekker doen. Ik snap niet waarom mensen zich druk maken over het feit dat anderen een ton per jaar willen verdienen.

Uiteindelijk gaat het niet om die ton maar om wat je er mee kunt doen. De vrijheid die je er mee krijgt en de groei in je bedrijf en je persoonlijkheid omdat je streeft naar iets groters. Daar is niets mis mee. Ik zou überhaupt niet weten wat er mis is met een ton willen verdienen. Je hebt dan waarschijnlijk meer vrijheid, je helpt meer mensen en kunt ook meer leuke dingen doen en meer geven.

Wat ik wel terecht vind is dat je niet puur moet streven naar omzet maar ook heel goed moet kijken naar winst. Een ton omzet zegt inderdaad niet veel als je niet weet welke kosten er zijn gemaakt. Hoeveel omzet maak je? Wat zijn de kosten? Hoeveel uur werk je? Dat zijn dingen die je moet meenemen. Maar zolang je dat doet vind ik er in de essentie niets mis mee om dat na te streven.

Ik heb nog een voorbeeld van een coachee van mij. Ze heeft een stichting en ze helpt Afrikaanse vrouwen die een kindje krijgen aan de juiste spullen. Ook zij had belemmerende gedachten over meer geld verdienen. Ik zei toen tegen haar: ‘Als jij meer omzet draait kun je ook meer vrouwen helpen. Wat is daar mis mee? Hoe meer je verdient, hoe meer je kunt omzetten, hoe meer vrouwen je kunt helpen. Het gaat niet om jou, het gaat erom dat je dan nog meer mensen kunt helpen. Daar heb je meer omzet voor nodig.’

Dat illustreert waar ik voor sta en waarom ik iedereen aanmoedig die zijn bedrijf wil laten groeien of die meer vrijheid wil. Dát is waar het om gaat. Niet om die bankrekening of dat cijfertje.’

Tot slot. Ik zag al een aantal van je nieuwe plannen voorbij komen, kun je daar wat meer over vertellen?

‘Op 1 maart start mijn nieuwe online programma over financiële vrijheid. Hoe creëer je vrijheid door meer te verdienen en hoe verdien je meer? Dat is heel vaak door een schaalbaar verdienmodel. Daarmee kun je meer verdienen maar je maakt tegelijkertijd niet je eigen agenda drukker. Dat is dus precies waar mijn nieuwe programma over gaat.’

Op Suzanne’s website vind je alle interviews van Zij verdient een ton
Klik hier voor Suzanne’s programma over financiele vrijheid

Dit artikel bevat affiliate links.