Na een roerige periode in haar leven besluit MARJAN VAN DE BULT (28) haar hart te volgen en te gaan ondernemen. Marjan vertelt ons alles over haar switch maar ook over de twijfels die dat met zich meebrengt. ‘Ik twijfelde ontzettend maar had mijn leven lang spijt gehouden als ik nu niet voor mijn droom zou gaan.’

Een roerige periode

Voor Marjan ging ondernemen werkte ze in de gezondheidszorg. Ze voelde dat ze daar niet helemaal op haar plek zat. ‘Intussen veranderde privé nogal wat. Relatie ging over, verhuizen… best een roerige periode. Ik had het al vaker gehad over het doen van ontwikkelingswerk in Afrika. En ik besloot samen met mijn moeder en zusje naar Malawi te gaan om daar ontwikkelingswerk te gaan doen.

In Afrika merkte ik hele dagen kon doen waar ik gelukkig van werd. Ik stond met energie op en ging met energie weer naar bed. Ik kon écht van betekenis zijn en doen wat ik leuk vond. Waarom deed ik dit in Nederland niet?’

Doen wat er van je verwacht wordt

‘Ik besloot om ook in Nederland te doen wat ik leuk vond en me niet meer in hokjes te laten stoppen. Dit was natuurlijk veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik zakte al snel weer weg in oude patronen en deed veel te snel weer wat er van me verwacht werd in plaats van de dingen die ik graag wilde doen.’

Interview Marjan van de Bult

Flair

‘Ik wist dat ik het niet alleen zou kunnen, maar een coach vragen wilde ik niet zomaar. Ik liet het maar even rusten.’ Een aantal weken later neemt ze een abonnement op het tijdschrift Flair.

‘In het eerste tijdschrift wat ik kreeg stond iemand die haar leven had omgegooid en nu deed wat ze leuk vond. Het raakte me, dit wilde ik ook!’

Een gratis coachingssessie

‘Via de Flair gaf ze een gratis sessie weg en guess what?! Ik won! Helemaal geïnspireerd door haar ervaringen en verhalen besloot ik om me verder te laten helpen door haar en mijn ondernemersdroom, die ik als kind al had, werkelijkheid te laten worden.

Ik twijfelde in het begin ontzettend. Wie ben ik? Ik heb geen commerciële, economische, bedrijfskundige achtergrond. Hoe zou ik nu een succesvol bedrijf kunnen neerzetten?!

Maar ik wilde kijken hoe ik mijn dromen werkelijkheid kon laten worden en besloot er vol voor te gaan. Ik had mijn leven lang spijt gehouden als ik nu niet voor mijn droom zou gaan.’

Gelukfabriek

Marjan volgt veel opleidingen, workshops en trainingen. Ook volgt ze een coachingstraject. Dan zet ze de stap en start in 2014 met Gelukfabriek. Een coachings- en trainingsplek voor vrouwen die meer geluk in hun leven willen.

‘Het was een gave tijd. Ik gaf trainingen, workshops, coachte vrouwen en ontwikkelde een online programma. Maar al snel merkte ik dat mijn favoriete klanten vrouwen waren die ambitieus waren en nadachten over het starten van een eigen bedrijf.’

Ambitieuze ondernemers

Ze besluit zich daar verder in te ontwikkelen. ‘Nu geef ik trainingen en workshops over het starten van een eigen bedrijf. Het zijn Gelukfabriek Business Boosts, waarin ik aan de hand van concrete stappen en acties vrouwen meeneem in het proces om dromen waar te maken en een succesvol bedrijf te fabriceren.

Het ambitieuze van ondernemers vind ik geweldig.  Ik vind het fantastisch om samen met iemand producten en diensten te ontwikkelen. Om mee te denken in het zichtbaar worden en het ontwikkelen van een businessmodel. Dat je op die manier je geld kunt verdienen en het leven kunt leven wat jij wilt vind ik fantastisch.’

Geluk blijft centraal staan

‘Het thema geluk is nog steeds belangrijk en zal ook altijd centraal staan in mijn leven. Doe je niet wat je gelukkig maakt? Dan kun je er beter mee stoppen.’

Tips om jezelf ontwikkelen

Jezelf blijven ontwikkelen. O zo belangrijk. Wat zijn Marjan’s tips? ‘Naast boeken en sites (ik ben een book-o-holic) ben ik groot fan van coaches en trainers om je op een bepaald gebied verder te laten ontwikkelen.

Het mooie is dat je op elk punt in je onderneming behoefte hebt aan andere informatie of kennis. En soms kun je een boek elk jaar lezen om er opnieuw weer van te leren. Een boek wat zeker een aanrader is is: “Think and grow rich” van Napoleon Hill. Ik heb ook veel geleerd van het boek “Winst dankzij het internet” van Eelco de Boer en aan rondom de start van mijn bedrijf ook aan het boek “Dromen, durven, doen” van Ben Tichelaar.’

Interview Marjan van de BultGrootste uitdaging? Focus!

Marjan’s grootste uitdaging is het houden van focus. ‘Ik vind zoveel dingen leuk, wil alles uitproberen, maar vergeet dan wel eens om vol te houden en een periode bezig te zijn met een project. Mijn creativiteit leer ik nu steeds meer op andere vlakken in te zetten waardoor het ook leuk blijft voor mezelf om met een project bezig te zijn.’

Als het even niet zo lekker gaat…

Als het even niet zo lekker gaat neemt Marjan afstand van waar ze op dat moment mee bezig is. ‘Het heeft voor mij geen zin om door te werken op het moment dat ik daar geen zin of energie voor heb. Ik ga dan vaak even wat anders doen, naar buiten, wandelen of naar een vriendin.’

Ook zorgt ze er bewust voor dat ze iedere dag inspiratie opdoet uit een boek of tijdschrift. ‘Soms lees ik maar een halve pagina, soms meerdere. Dit hangt af van hoe ik me voel, en of mijn dochter wakker is.’

Business-buddies en een Mastermindgroep

‘Wat ik daarnaast ontzettend belangrijk en waardevol vind is dat ik mensen om me heen heb die me begrijpen. Waar ik contact mee op kan nemen als het niet zo lekker gaat. Ik heb business-buddies en een Mastermindgroep waar ik op terug kan vallen en natuurlijk mijn businesscoach.’

Blijf dicht bij jezelf

Ik ben benieuwd naar het beste advies wat Marjan zelf ooit gekregen heeft. ‘Het belangrijkste advies wat ik ooit heb gekregen is ‘blijf dicht bij jezelf, je bent zelf je beste raadgever.’ Luister naar je intuïtie, naar je gevoel en laat je niet tegenhouden door beren op de weg.’

Marjan’s tip

Tot slot… Wat is Marjan’s tip voor ons? ‘Mijn advies is om te luisteren naar het advies wat ik ooit kreeg en om vervolgens te gaan focussen. Weet je wat jij wilt, zorg dan dat je alles op alles zet om dat te bereiken. Zoek de juiste mensen om je heen en zet elke dag een stapje!’

Marjan volgen? Dat kan! Via haar website www.gelukfabriek.nl, Instagram en Facebook.