Je eigen team starten, hoe begin je? Ga je werken met een freelancer of neem je gelijk iemand in dienst? Wat zijn voor- en nadelen en waar moet je aan denken? In deze blog geven we je handvatten om je te helpen een keuze te maken wat voor jou en jouw bedrijf het beste werkt.

Gastblog door Suzanne Meijers en Mariska Wijbenga

In eerste instantie starten met een freelancer?

Dit lijkt een logische eerste stap. Je hebt alle flexibiliteit en vrijheid. Je kunt afspraken maken voor afgebakende opdrachten en werkt het niet zo goed, dan kun je weer makkelijk afscheid nemen.

iemand in dienst - aannemen of werken met een freelancer (2)

Daarnaast weet een freelancer ook hoe het is om ondernemer te zijn, dus begrijpt hij of zij waar je in het ondernemerschap tegenaan loopt. Aan de andere kant heeft een freelancer meerdere opdrachtgevers. Dat betekent dat hun aandacht toch versnipperd wordt. Dus je kan je afvragen wat voor effect dit heeft op het commitment. Volledige exclusiviteit en inzet voor jouw bedrijf heb je dus niet.

Ook met een freelancer afspraken op papier

Ook al heb je met een freelancer als teamlid meer vrijheid, toch is het belangrijk om afspraken te maken en op papier te zetten. Want wat je met name wil voorkomen, is dat er sprake is van een verkapt dienstverband. Maak om meerdere redenen altijd schriftelijke afspraken met elkaar en leg ze vast in een document of per mail. Beschrijf in ieder geval de opdracht, wat je van elkaar verwacht, maak een afspraak over het tarief en neem iets op over de opzegmogelijkheden.

Daarnaast kan je ook nog iets willen vastleggen over je relaties. Want je wilt natuurlijk niet dat je freelancer er met jouw relaties van doorgaat. Denk dus van te voren goed na of je de vrijheid en flexibiliteit juist fijn vindt of dat je toch meer waarde hecht aan commitment en meer vastigheid. Hoe dan ook zal je ook met een freelancer dingen op papier moeten zetten, ook al is het geen arbeidsovereenkomst.

Lees ook: 6 vragen aan Mariska Wijbenga over het starten van een team

Of toch liever een medewerker in dienst?

Een medewerker in dienst biedt het voordeel dat diegene exclusief voor jou werkt (tenzij het heel weinig uren zijn). Dit betekent dat iemand zich volledig betrokken voelt bij jouw business en helemaal kan gaan voor jullie missie en visie. Dit is zeker veel waard. Je hebt verschillende keuzes als het gaat om vaste medewerkers: heb je aan deeltijd genoeg of wil je een fulltimer? En bied je iemand een vast contract of eerst tijdelijke contracten (tot 3x in een periode van drie jaar)?

iemand in dienst - aannemen of werken met een freelancer

Aan beide varianten zitten – hoe kan het ook anders – voor- en nadelen. Realiseer je dat als je iemand in dienst neemt je qua loonadministratie en belasting het een en ander moet regelen. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor doorbetaling en re-integratie als iemand ziek wordt en moet je ook nadenken over eventuele pensioenopbouw. Ben je net van start met je eigen team, dan is dat laatste wellicht nog wat vroeg, maar dit is in sommige bedrijfstakken verplicht.

Afspraken leg je vast in een arbeidsovereenkomst

Werk je met personeel in dienst dan stel je een arbeidsovereenkomst op. Hierin maak je afspraken over het salaris, vakantiegeld, vakantiedagen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook is het belangrijk om iets op te nemen over proeftijd en het wel of niet tussentijds kunnen opzeggen (ingeval van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd). Misschien wil je ook iets regelen over onderwerpen als geheimhouding. Of afspraken maken die eigenlijk pas aan de orde zijn ingeval van een vertrek. Want ook al wil je allebei dat het sprookje nog lang en gelukkig voortduurt, het is toch wel handig vooraf afspraken te maken wat er gebeurt met het relatiebestand dat je zo zorgvuldig hebt opgebouwd in de afgelopen periode. Natuurlijk zijn dit voorbeelden waarvan je hoopt dat je er nooit mee in aanraking komt, maar beter goed geregeld vooraf, dan spijt achteraf.

Wat is nou wijsheid?

Denk goed na over wat je wilt en waar je waarde aan hecht. Ben jij iemand die zijn vrijheid het allerbelangrijkste vindt? Dan is werken met freelancer fijn en geruststellend. Heeft je bedrijf last van seizoensinvloeden? Ook dan is een freelancer logischer. Hecht je juist waarde aan betrokkenheid en volledige focus op wat er in je bedrijf moet gebeuren en heb je een steady of groeiende omzet? Dan is iemand in dienst nemen wellicht beter passend. Maak dus een weloverwogen beslissing en neem hierin mee hoe je zelf het liefste werkt, waar je met je bedrijf naartoe wilt en wie je daarvoor nodig hebt. Denk alvast vooruit, zorg dat je voldoende kennis en informatie hebt om je beslissing te onderbouwen en ga het dan vooral proberen.

iemand in dienst - aannemen of werken met een freelancer (2)

Over Suzanne Meijers en Mariska Wijbenga

Suzanne Meijers is arbeidsrechtadvocaat en weet alles over overeenkomsten en het maken van goede afspraken met werknemers. Mariska Wijbenga is leiderschaps- en teamcoach en weet alles over hoe je een sterk team neerzet en hoe je als ondernemer je rol het beste vervuld om het meeste uit je team te helpen. Ze merkten dat de stap naar uitbesteden en opschalen als je als ondernemer in je eentje bent begonnen best spannend is en daarom zijn ze samen hoestartikeenteam.nl gestart. Ze helpen je om de stap naar meer uitbesteden en teamvorming op een goede manier en succesvol te zetten.

www.hoestartikeenteam.nl Facebook Instagram