Het jaar zit er bijna op. Tijd om terug én vooruit te kijken. We trappen de serie 2017/2018 af met Tineke Rensen. Voor haar was 2017 ‘wonderlijk en enerverend’. Het jaar van een scheiding en financiële problemen maar ook van de stap naar internationale podia. 

2017

‘Ik wilde mijn bedrijf verder uitbreiden in 2017. Eigenlijk veel te vaag. Maar de eerste maanden waren nogal heftig. Door een scheiding en een verhuizing had ik geen concrete, zakelijke plannen gemaakt. Dat is niet hoe ik het in de wereld verkondig, maar nood breekt wet. En wellicht wel daardoor is dit zakelijk gezien een van de meest wonderlijke en enerverende jaren geweest tot nu toe.

Wat ik graag achter me laat zijn alle sores van mijn gezin het afgelopen jaar. En de financiële, zakelijke malaise waar ik 3 maanden in heb rondgezwommen. Wat ik meeneem? Mijn eigen persoonlijke ontwikkeling, het volgen van mijn gevoel en mijn kracht om overal weer uit te komen. 2017 was een jaar van vele hoogte- en dieptepunten.’

Internationaal

‘Door mijn scheiding en co-ouderschap kreeg ik ineens veel meer tijd. Ik hoefde me niet meer schuldig te voelen als ik weer eens weg was of teveel werkte. Eindelijk maakte ik de beslissing om mezelf internationaal neer te zetten. Dit was al een droom toen ik 6 jaar geleden met mijn bedrijf startte.’

Een presentatie in Dubai

Tineke Rensen
Tineke Rensen: ‘Ik had het gefikst. Ik ben in staat om wereldwijd vrouwelijke ondernemers te inspireren.’

‘Er kwam een Engelstalige website en ik stond op allerlei internationale podia als spreker. Ik stond op podia in Albanië, Dubai, Londen, Parijs, Cardiff. Allemaal even fanatisch.

Dubai is mij het meest bijgebleven. Mijn eerste internationale presentatie. Heel spannend vond ik dat. Is mijn Engels wel goed genoeg? Slaat mijn verhaal wel aan? Toen ik van het podium af kwam en de reacties van het publiek zag voelde ik me zo enorm trots en was ik zo dankbaar. Ik had het gefikst. Ik ben in staat om wereldwijd vrouwelijke ondernemers te inspireren.’

Enthousiasme en energie – het klopt

‘Ook heb ik een Engelstalige versie van mijn boek ‘Geef je Concurrenten het Nakijken’ uitgebracht. Eerder kreeg ik als feedback dat de titel niet resoneerde met vrouwelijke ondernemers. Ik besloot het boek dan ook een andere titel te geven en een andere cover te laten maken. De inhoud kreeg ook een iets ander sausje. Het werd het boek: ‘Maximum Business Growth for Women’, 8 Secrets from a National Champion to Accelerate your Business. Het past ook beter bij wat ik nu doe.

Ik wist dat de beslissing om mezelf internationaal neer te zetten klopte omdat ik, steeds als ik ermee bezig was, heel veel enthousiasme en energie voelde. Alles leek als vanzelf te gaan. Er was enorm veel flow en mijn internationale netwerk breidde zich als een olievlek uit.’

Klanten zeggen massaal ‘nee’

‘Maar in de tweede helft van het jaar had ik door privé omstandigheden te weinig tijd voor mijn bedrijf. Waar voor de zomer alles leek te lukken, zeiden klanten ineens massaal ‘Nee’ tegen mijn aanbod. Ook werd ik belazerd door iemand uit Engeland.

Diegene zou me op een podium voor 1000 ondernemers zetten. Het contract was al getekend en ik ben daarvoor allerlei financiële verplichtingen aangegaan. De presentatie ging niet door en ineens kwam mijn bedrijf in zwaar weer terecht. Juist op het moment dat ik thuis alle aandacht nodig had.’

Lees ook: Alle ballen in de lucht: Marieke Anthonisse over ondernemen én moeder zijn (+ haar tips!)

Net genoeg om alles te betalen

‘Emotioneel is het zwaar voor me geweest. Mijn bedrijf, dat altijd de plek was waar ik mezelf kon zijn, bood me niet meer wat ik zocht. Het werd me allemaal even te veel. Toch moest ik door, want ik heb wel gewoon financiële verplichtingen en klanten die op me rekenen.

Maar ik ken mezelf inmiddels goed genoeg en ben het direct rustiger aan gaan doen. Moeilijk als je altijd bergen kon verzetten. Gelukkig had ik toch iedere maand net genoeg om alles te betalen. Wat ik anders ga doen in 2018? Minder snel geld uitgeven voor zaken die ik nodig denk te hebben voor mijn bedrijf. Je kunt het zo maar ineens voor iets anders nodig hebben als het slechter gaat.’

Frustrerend

‘Het is frustrerend als je 22 jaar een groot bedrijf hebt gehad en dan nu weer heel veel in je eentje moet doen. Het najaar van 2017 had ik iemand aan willen nemen, dat ging niet door toen alles instortte. Ik kan nog te weinig delegeren omdat ik er financieel te krap bij zit. Ik moet te veel zelf doen, waardoor ik niet het groeitempo heb dat ik voor ogen heb en aan kan.’

Er ligt een nieuw businessplan klaar

‘Waar 2017 het jaar was van de toevalligheden, wil ik daar in 2018 geplande acties aan toevoegen. Ik heb een businessplan klaarliggen voor het opzetten van een internationaal netwerk, ‘Powerful Business Women’s Club’. Waar ik vroeger weinig met vrouwen te maken wilde hebben omdat ik vond dat ik altijd de kar moest trekken, kom ik nu juist steeds meer powervrouwen tegen.

Het netwerk dat ik op ga zetten wordt geen gewoon vrouwennetwerk, maar een internationaal netwerk. Leden kunnen wereldwijd connecties leggen. Voor mij is 2018 geslaagd als ik 10 clubs heb opgericht in Europa. Ik ga dit doen met lokale ambassadeurs en ik heb er nu al enkelen op het oog.

Er zal een selectie plaatsvinden en de drempel ligt bij een minimale omzet van 100.000 euro. Er kan gepitcht worden en er worden mastermind sessies gefaciliteerd. Ik ben daar namelijk zelf vaak tegenaan gelopen bij vrouwennetwerken. Ik was voortdurend aan het delen maar zakelijk gezien schoot ik er te weinig mee op. Terwijl dat voor mij de essentie is van netwerken.’

De kracht van vrouwelijk ondernemerschap

‘Jarenlang oordeelde ik over vrouwelijke ondernemers. Waarom hielden ze hun bedrijf zo klein? Waarom waren ze zo onzeker? Ik was ook heel vaak onzeker, maar ik negeerde dat gewoon. Ik begreep veel vrouwen daarom niet en vond ze niet sterk overkomen. Totdat ik erachter kwam dat ik wellicht mijn eigen vrouwelijke kant ontkende.

Ik was vroeger altijd de enige onderneemster in een branche met voornamelijk mannen. Met hulp van een personal  coach heb ik veel aandacht aan het onderwerp vrouwelijkheid besteed.  Nu kan ik veel meer de kracht van vrouwelijk ondernemerschap zien. Maar ik zie ook waarom de meeste vrouwen niet succesvol zijn.’

Schokkende feiten en mannelijke skills

‘Ik deed in 2016 onderzoek naar vrouwelijk ondernemerschap in Nederland. Daar kwamen voor mij toch wel een aantal schokkende feiten uit naar boven. 66% van de vrouwelijke ondernemers maakt geen jaarplanning. Zo’n 60% maakt geen financiële begroting. Hoe kun je op deze manier ondernemen vroeg ik me af?

In 2017 is dit voor mij allemaal heel duidelijk geworden. Als vrouwen met hun bedrijf willen groeien dan moeten ze meer mannelijke skills aanleren. En deze toepassen vanuit hun vrouw-zijn. En vooral: altijd blijven luisteren naar hun eigen gevoel en intuïtie. Daarom richt ik me nu voornamelijk op vrouwelijke ondernemers. Ik leer ze al die zaken die ik van de succesvolle mannelijke ondernemers uit mijn branche leerde en zelf ook toepas.’

Tineke’s tip

‘Maak in januari 2018 een financiële begroting. 35% Van de vrouwelijke ondernemers heeft een omzet onder de 25.000 euro. Financiële sturing is één van de zaken om hier gepland verbetering in aan te brengen. Mijn ervaring is dat vrouwen dit vaak niet doen omdat ze niet weten hoe het moet, terwijl het heel simpel is als je het eenmaal weet.’

Tot slot…

‘Ook al ben ik jarenlang een succesvol ondernemer geweest, als er op één front iets mis gaat, is de kans heel groot dat dit op andere terreinen ook gebeurt. Ik sluit 2017 met gemengde gevoelens af. Ik heb, zelfs na 28 jaar ondernemen,  weer heel veel geleerd en ik heb gelukkig mijn plezier in het ondernemen weer terug.’

www.tinekerensen.nl     www.powerfulbusinessacademy.com