Workations – werkvakanties voor ondernemers – vormen dé nieuwe vakantietrend van 2019. Samen met een groep gelijkgestemden ga je naar het buitenland om voor een korte periode je bedrijf een boost te geven. Maar hoe kies je de juiste workation voor jouw bedrijf en wensen?

Chantal en Suzanne zijn workation-expert. De twee ondernemers (die samen PR-cursus.nl runnen) werkten zelf al vaak vanuit het buitenland en organiseren in april dit jaar hun eerste ‘Female Workation’. Chantal en Suzanne vertellen je waar je op moet letten bij het boeken van een workation en delen negen tips voor de perfecte businesstrip.

Bestemming

Niet onbelangrijk natuurlijk: waar gaat de workation naartoe? Spreekt de bestemming je wel aan? Natuurlijk staat de ontwikkeling van je bedrijf tijdens een workation voorop, maar als jij een zonaanbidder bent, is een workation in Scandinavië bijvoorbeeld niets voor jou. En hoe ver is de bestemming? Als je de halve wereld over moet vliegen om er te komen, wordt het al snel een dure grap. Allemaal factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van jouw volgende workation.

Chantal en Suzanne: ‘Jij kunt veel leren van de organisatie en van anderen, maar zij kunnen ook leren van jou. Gebruik dit in je voordeel: mensen die jou nog niet zo goed kennen vormen een ideale spiegel voor reflectie.’

Accommodatie

Waar verblijf je tijdens de workation? Bevindt de accommodatie zich in een stad of in de natuur? Is er een supermarkt in de buurt of ben je omringd met stilte? En moet je een kamer delen of heb je het rijk voor je alleen? Bij de meeste workations kan je met toeslag een eigen kamer krijgen. Al heeft het delen van een kamer ook zijn voordelen. Zo bouw je met iemand in korte tijd een sterke band op en bespaar je kosten. Andere dingen om rekening mee te houden: kan je werken in de accommodatie? Zijn er wel goede faciliteiten als wifi en fijne stoelen of zijn er elders werkplekken geregeld?

Programma vs. vrije tijd

Over werken gesproken… je gaat natuurlijk niet op workation om alleen maar achter je laptop te zitten, toch? They don’t call it a workation for nothing! Check dus goed wat er allemaal wordt aangeboden tijdens een workation. Is er ook ruimte voor vrije tijd of is alles volgepland? Doen jullie ook leuke dingen samen of is het echt alleen maar zakelijk? Kies wat bij jouw wensen past!

Werken AAN en IN je bedrijf

Om even door te gaan op het werken: maak onderscheid tussen werken aan je bedrijf en werken in je bedrijf. Tijdens een workation is er als het goed is volop tijd om – samen – te werken aan je bedrijf. Workshops, masterminds, brainstorms over je missie en visie, etc. Maar er moet natuurlijk ook ‘echt’ gewerkt worden (je werkzaamheden blijven immers gewoon doorlopen). Dus is er ook tijd om uitvoerend werk te doen? Om je mails te beantwoorden en je klanten tevreden te houden? Zo niet, ook goed. Maar daar moet je als ondernemer natuurlijk wel rekening mee houden. Wordt het een week inspiratie opdoen of een week werken vanuit het buitenland?

Jouw wensen

Handig ter voorbereiding van een workation en om de meeste resultaten te boeken: bedenk goed waar jij behoefte aan hebt. Waarom wil jij op workation? Wat zou je willen leren en ermee willen bereiken? Wil je in alle rust werken aan een project dat nooit afkomt, dan is een afgezonderde workation met veel tijd om te werken een goed idee. Wil je vooral geïnspireerd worden en een nieuw netwerk leren kennen? Dan is een vol programma meer gepast. Er worden zoveel workations georganiseerd tegenwoordig, dat je kunt kiezen wat voor jou ideaal is.

Wat ga je geven?

Ook eentje om over na te denken: wat ga je geven? Want een workation is niet bedoelt om alleen iets te komen halen. Jij kunt veel leren van de organisatie en van anderen (en zelfs van een inspirerende omgeving), maar zij kunnen ook leren van jou. Gebruik dit in je voordeel: mensen die jou nog niet zo goed kennen vormen een ideale spiegel voor reflectie. Wat vinden ze interessant aan jou? Welke vragen stellen ze over jouw expertise? Als je een workshop kan geven, doen! Mooie kans om je bedrijf in de spotlights te zetten, en anderen leren er ook nog eens van. Win-win!

Doelgroep

Tips voor het boeken van een workation

Chantal en Suzanne: ‘Wil je in alle rust werken aan een project dat nooit afkomt, dan is een afgezonderde workation met veel tijd om te werken een goed idee.’

Heel belangrijk tijdens een workation: wie is de doelgroep? Voor wie is de workation bedoeld? Zo weet je zeker dat je eruit haalt wat je eruit wilt halen en dat je de mensen leert kennen die je wilt leren kennen. Ben jij een startende ondernemer? Dan is een workation voor vergevorderde ondernemers niet zo geschikt. Andersom zit je als ervaren rot in het vak niet te wachten op freelancers die net beginnen. Tenzij je vooral mee wilt om anderen te helpen en de deelnemers ziet als potentiële klanten natuurlijk! Kortom, kies ook hier weer wat bij jouw wensen past.

Prijskaartje

Laten we het geld niet vergeten! Veel workations klinken fantastisch, maar de een is duurder dan de ander. En laten we eerlijk wezen, niet iedereen heeft hetzelfde budget. Gelukkig zijn er workations is alle prijsklassen. De meeste workations beginnen bij zo’n 100 euro per persoon per dag, maar je vindt ze ook voor duizenden euro’s per week. Kijk ook goed wat er wel en niet is inbegrepen bij de workation, dat kan een hoop uitmaken. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer naar de locatie, de maaltijden en het programma. En als de maaltijden niet inbegrepen zijn: waar en voor hoeveel geld kun je je eigen eten kopen? Wanneer je in een duur land verblijft, zullen de kosten nog verder oplopen.

Organisatie

Last not least is het handig om te kijken hoe ervaren de organisatie is. ‘Businessretreats’ die worden georganiseerd door ondernemers die zelf net begonnen zijn, zijn wellicht minder waardevol. Je neemt toch ook geen coach in die zelf nog op weg moet worden geholpen? Check dus even wie de workation organiseert. Wat doen zij voor de kost? En hoe succesvol zijn zij daarin? Hebben zij een expertise waar jij meer over wilt leren? Kan je je met de organisatie identificeren of kijk je tegen ze op? Allebei goede redenen om voor een workation te kiezen.

Lees hier meer over de Barça Business Booster van Chantal en Suzanne.

Beeld: Anouk Fotografeert