Deel jij jouw kennis al online? Deze coronacrisis zorgt ervoor dat veel ondernemers gaan nadenken over hun aanbod. Is dat alleen maar uurtje-factuurtje? Alleen maar 1-op-1? Of heb je ook een online aanbod dat altijd door kan lopen? Een online training is daar een perfecte mogelijkheid voor! Je maakt je training dan één keer en kan deze (vaak) eindeloos verkopen en daardoor veel meer mensen bereiken met jouw prachtige unieke waarde.
Gastblog door Simone Plukkel
Een online training is er in veel verschillende soorten. Zo zijn er online trainingen met een doorlooptijd van 2 uur, 2 weken of zelfs 6 maanden. Bij de langere trajecten komt de content in de training vaak elke week of maand vrij; dripping content wordt dat genoemd. Ook heb je bij een online training de mogelijkheid om deels 1-op-1 begeleiding te bieden door telefoongesprekken. En kun je zelfs een blended-traject (combinatie online en offline) maken door jouw training te combineren met offline events of coaching.
Het maken van een online training is echter veel makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar begin je en waar moet je allemaal aan denken? In deze blog geef ik je vijf concrete tips zodat jouw waarde ook echt bij de ander overkomt en blijft hangen.
1. Begin bij de basis
Veel ondernemers duiken bij het maken van een online training gelijk de ontwikkeling in. Dat wil zeggen dat zij gelijk beginnen met het maken van video’s, het schrijven van teksten en het zoeken van een online platform voor de training. Echter, zit de meeste impact die je kan maken voor een goede training juist in de basis, de fundering van je online training.
Wat is die basis dan? Dat is wat ik noem de structuur, opbouw en blauwdruk van jouw online training. In die structuur ga je bepalen welke kennis jij eigenlijk gaat delen en in welke volgorde je dat doet. Om te bepalen welke kennis je moet gaan delen komen er weer een aantal andere onderwerpen bij kijken zoals: je doelgroep, je gewenste resultaat, je soort online training en de indeling. In de volgende tips zal ik een aantal dingen hiervan uitlichten.
2. Maak een persona
Een persona is een soort paspoort dat jij maakt van jouw doelgroep. Wie is hij/zij? Hoe oud is diegene? Van belang is om hier vervolgens zo diep mogelijk op in te gaan. Kijk naar interesses, online zichtbaarheid, voorkeuren, idolen, etc. Krijg een zo duidelijk mogelijk beeld van jouw doelgroep. Dit verplicht je ook gelijk om een hele specifieke doelgroep te kiezen. Hoe duidelijker jouw doelgroep, hoe meer mensen je aanspreekt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar wanneer jij iedereen wilt aanspreken (alle leeftijden, zowel beginners als gevorderden) dan zal niemand zich aangesproken voelen.
Het belangrijkste aan een specifieke doelgroep is verder ook dat je de voorkennis van jouw doelgroep zo kunt bepalen. Deze voorkennis heb je o.a. nodig om te bepalen wat je wel en niet moet gaan vertellen. Daarnaast kun je met alle kennis over jouw doelgroep ook een betere inhoud maken voor je online training. Zo kun je duidelijke voorbeelden en metaforen noemen die passen bij jouw doelgroep. Het zou natuurlijk vervelend zijn als jij een hele metafoor over voetbal en buitenspel gebruikt, terwijl jouw doelgroep over het algemeen nooit voetbal kijkt. Net als jij waarschijnlijk ;). You get my point?
Lees ook: 10 favoriete tools voor het creëren van je eigen online academy
3. Formuleer een duidelijk resultaat
Jij wil jouw waarde over brengen bij je doelgroep, je wil ze écht iets leren, maar weet je ook hoe dat moet? Het is belangrijk om helder te hebben wat jij je doelgroep wilt gaan leren, zodat je weet waar je naartoe moet gaan werken. Een duidelijk resultaat formuleren doe je door een leerdoel op te stellen. Zonder doel werk je namelijk nergens naartoe. Met doel kun je beter inschatten wat je iemand wel moet vertellen en laten oefenen om dit te leren en wat ook vooral niet.
Het leerdoel van een training formuleer je altijd als vaardigheid. Het is namelijk zo’n 99% zeker dat jij jouw doelgroep iets anders wilt laten DOEN. Dat je ze kennis wilt geven zodat zij ander gedrag kunnen vertonen, een nieuwe vaardigheid kunnen uitoefenen, iets beter kunnen bereiken, of wat dan ook. Door jouw doel als vaardigheid te formuleren verplicht je jezelf om te gaan bedenken hoe je hen niet alleen de kennis gaat leren, maar ook de vaardigheid. Zo zal je bij een vaardigheid jouw deelnemers veel moeten laten oefenen door hen opdrachten te geven.
4. Maak geen videotraining: wissel af
Ik zie ze ontzettend veel voorbijkomen: de videotrainingen. Een online training met zo’n 8 video’s waarbij je telkens één uur lang alleen maar tegen de pratende trainer aankijkt. Mensen leren niet van alleen maar kijken naar lange video’s. En ook niet naar alleen maar korte video’s trouwens. Mensen leren namelijk het beste van afwisseling. Van een combinatie van tekst, video, audio, beeld en opdrachten.
En ja video-based leren wordt steeds belangrijker en daar mag je ook zeker gebruik van maken. Weeg echter goed af wanneer een video nodig is in jouw training. Gebruik het bijvoorbeeld om:
⦁ Jezelf voor te stellen
⦁ Iets te vertellen waar motivatie of emotie bij komt kijken
⦁ Een persoonlijk verhaal te vertellen
⦁ Iets te laten zien aan je deelnemer
Zorg bovendien dat je video niet langer duurt dan 15-20 minuten en bespreek telkens maar één onderwerp per video.
5. Houd de inhoud op één platform
Een online training staat vaak op een externe omgeving. Je eerste uitdaging is daarom al je deelnemers naar je online platform toe krijgen. Naast je online training heb je vaak ook nog een werkboek/opdrachten, een community en mails. Zorg dat je alle inhoud van je online training zoveel mogelijk op één platform houdt. Als deelnemers hebben betaald voor jouw online training zullen ze daar graag naartoe gaan om te leren. Je kunt ze af en toe een mail sturen met een reminder om ze zo naar jouw platform te trekken. Daardoor maak je voor je online training al gebruik van twee kanalen je mail én je online training zelf.
Vaak maken ondernemers in online trainingen vervolgens ook gebruik van een werkboek (PDF) en een community (bijv. Facebook). Daarmee zit je al op vier verschillende kanalen. Het is voor je deelnemers ontzettend verwarrend en lastig als er veel kanalen worden gebruikt en ze niet meer precies weten waar wat ook alweer stond. Zorg daarom dat alle content van jouw training altijd maar op één kanaal staat, die van je online training. Zet geen extra inhoudelijke informatie in je mails, werkboek of in een community. Daardoor zorg je ervoor dat informatie makkelijk terug te vinden is. Gebruik je mail alleen voor reminders, je werkboek alleen voor herhaling van de opdrachten en invulruimte, en je community alleen voor extra vragen en onderling overleg tussen deelnemers.
Over Simone Plukkel
Simone Plukkel van Pluk is een leerexpert. Dat houdt in dat ze heeft geleerd hoe andere mensen leren. Die kennis zet ze nu in om jou te helpen jouw waarde over te brengen aan jouw doelgroep. Je kunt Simone volgen op Instagram (Simone), Instagram (Pluk), Facebook of kijk voor meer info op www.metpluk.nl.
Beeld: Prisca Visser