Je kunt er niet meer omheen: video. Vloggen, live streamen, Instagram Stories… En wist je dat video in een e-mail zorgt voor gemiddeld 200 tot 300 procent meer clicks? Dé manier dus om jouw doelgroep te bereiken. Noortje Janmaat, videostrateeg en auteur van ‘Experttips over verdienen met video’ over waar een goede video aan moet voldoen én wat je moet doen bij cameravrees!

Wanneer is jouw passie voor video ontstaan?

‘Mijn bedrijf Verdienen met VIDEO is ontstaan vanuit een ontdekking die ik deed in mijn eerste bedrijf, een webwinkel. Het is het klassieke ‘het begon op een zolderkamertje’-verhaal. Voor mijn webwinkel door Noor pluisde ik echt alles uit over copywriting en online marketing en daardoor verscheen mijn bedrijf hoog bovenaan Google en YouTube. Ik verkocht steeds meer en kreeg bestellingen uit binnen- en buitenland.

Onderneemster-Noortje-Janmaat-van-Verdienen-met-VIDEO

Tot ik op een dag een opdracht van 24.000 euro omzet binnenhaalde. Ik bedacht me toen: dit zouden veel meer ondernemers moeten doen, want video’s werken gewoon enorm goed op internet. Ik nam ontslag als online marketeer en run inmiddels alweer 4 jaar mijn tweede bedrijf Verdienen met VIDEO.’

De ontwikkelingen op het gebied van video gaan snel. Hoe zorg jij ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen?

‘Die ontwikkelingen gaan inderdaad heel snel. Ik houd mijn kennis op peil door trainingen te volgen en ik stap daar ook rustig voor in een vliegtuig. Ik word er heel blij van om alles wat ik leer meteen toe te passen en uit te testen. Want, ik moet er gelijk bij zeggen: wat voor de een werkt, hoeft natuurlijk niet per se voor de ander te werken. Elke ondernemer is weer anders en het is belangrijk om je marketing op je eigen(wijze) manier te doen. Door helemaal jezelf te zijn, kun je je van alles en iedereen onderscheiden. Niemand is zoals jij…’

Lees ook: 5 handige apps en tools voor Instagram (die je tijd besparen!)Lees ook:

Stel: je wilt aan de slag met video maar hebt last van de bekende drempel. Allerlei twijfels steken de kop op. Voor jou herkenbaar want je had ooit zelf ook video-angst. Wat is jouw advies?

‘Die twijfels zijn zeker herkenbaar. En ik moet de ondernemer ook nog tegenkomen hoor, die zulke twijfels niet heeft. De gedachte die mij helpt, is om mijn kijker centraal te zetten. Niet mezelf. Hoe meer je je door angst laat leiden, hoe meer gedachten je hebt als: Wat als niemand het leuk vindt? Wat als niemand kijkt? Wat als ik vervelende reacties krijg?

Maar we zijn juist ondernemer geworden omdat we verschil kunnen maken in het leven van onze klanten. En dat is toch waar het om draait? Om onze klanten? En niet om onszelf? Dus voordat ik een video opneem zeg ik tegen mezelf: ‘Noor, maak je wat minder druk om jezelf en zet juist je kijker centraal’. Dat helpt.’

Noortje: ‘We zijn juist ondernemer geworden omdat we verschil kunnen maken in het leven van onze klanten.
En dat is toch waar het om draait? Om onze klanten? En niet om onszelf?’

Waar moet een goede video aan voldoen?

‘Dat is een goede vraag. Een video voldoet als je je kijkers weet te raken, als je ze in beweging krijgt en ze een volgende stap zetten na het zien van je video. Ik heb de 5 onmisbare video’s verzameld die elke ondernemer nodig heeft om zijn bedrijf te laten groeien.’

Wat is de meest gestelde vraag die jij krijgt over video? En wat is jouw antwoord?

‘Hoe lang mag een video maximaal duren? Dat is zo’n vraag die ik vaak krijg. Daar is alleen geen afgemeten antwoord op te geven. Toen ik in Amerika was, hoorde ik een expert zeggen: ‘je video kan nooit te lang zijn, je video kan wel te saai zijn.’ En zo is het maar net.

Als je je kijker weet te boeien met het verhaal dat je deelt, dan ben je op de goede weg. Als je je kijker een volgende keer weer weet te boeien, en een volgende keer wéér, dan ben je op de goede weg. En als je vervolgens in staat bent om van je kijker een klant te maken, dan weet je zeker dat je het goed doet.’

Wanneer zou je er voor moeten kiezen om dingen als filmen, geluid en editen uit te besteden?

‘Als je de financiële middelen ervoor hebt. Voordat je met een cameraman en editor aan de slag gaat, is het slim om eerst helder te krijgen wat je doel precies is. Het maken van een video zou geen doel op zich moeten zijn. Het blijft een middel om je boodschap mee over te brengen.

In de afgelopen jaren heb ik ontdekt dat het er niet om gaat dat je de allermooiste video maakt. Of de meest glanzende bedrijfsfilm. Het gaat erom dat je de juiste video’s maakt. Zorg ervoor dat je gezien wordt door de juiste mensen. En dan? Dan overtuig je ze om klant bij jou te worden. Ik vind het leuk om ondernemers te helpen bij het bewandelen van dat pad.’

Noortje volgen? Dat kan! www.verdienenmetvideo.nl   Blog    Facebook    LinkedIn    Twitter   Instagram