Wil jij net als Amber van den Putte een onderneming starten om een maatschappelijk relevant ideaal te bereiken? Amber wil met haar bedrijf 2 glimpse mensen wereldwijd met elkaar verbinden en ze heeft de eerste hobbels in het sociaal ondernemerschap al genomen. Daarom deelt ze hier 5 tips die van pas komen als ook jij je idealen wil verwezenlijken!

1. 100+% geloof in jouw idee

Iedere social enterprise is ontstaan vanuit een ideaal, een manier om maatschappelijke impact te bereiken. Als jij een maatschappelijk ideaal hebt is het voor jouw social enterprise van belang dat je het ook kunt terugvertalen naar de benefits voor het individu. Dat vraagt om een goed verhaal.

Soms vind ik dat lastig. Tijdens zware momenten denk ik dan weer aan mijn idee, waar ik voor meer dan 100% achter sta en geloof ik dat mijn idee door veel mensen gedragen wordt en uiteindelijk wordt teruggeleid naar het grotere ideaal.

2. Zorg voor financiële ademruimte

Hiermee bedoel ik dat je waar mogelijk je bedrijfsmodel dusdanig inricht dat je niet te veel financiële druk ervaart. Een beetje financiële druk is goed, want dat leidt tot creativiteit. Maar teveel financiële druk kan ook leiden tot verlamming of zelfs tot het eindigen van je social enterprise.

Misschien heb je een buffer waar je nog van kunt leven zodat je jezelf bijvoorbeeld in eerste instantie geen salaris hoeft te betalen. Ook zijn er aardig wat regelingen en subsidies bij banken en overheden. Een gemiste kans om hier geen beroep op te doen.

Lees ook: Lenneke’s column: Parttime ondernemen, kan dat eigenlijk wel?

3. Ga netwerken

Blijf altijd in contact met (nieuwe) mensen, waarmee je ervaringen deelt en bij wie je nieuwe ideeën kunt opdoen. Omdat maatschappelijke uitdagingen ingewikkeld zijn is het fijn om samen met anderen te sparren en te zoeken naar oplossingen.

De Rijksoverheid zette bijvoorbeeld MVO Nederland op, een kennisplatform waar je veel kunt lezen over sociaal ondernemerschap. RVO en Social Enterprise zijn ook voorbeelden. RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) organiseert veel sessies, verstrekt subsidies etc. Het kost niks en levert mij veel op.

Daarnaast kun je natuurlijk ook branchegerelateerde events bezoeken, en gewoon ieder netwerkevenement afgaan. Zelf dacht ik daar in eerste instantie bij: ‘wat heb ik er aan?’. Toch kom ik vaak weer interessante mensen tegen. Met thuiszitten gebeurt er sowieso niks.

4. Steek je kop boven het maaiveld uit

Mezelf presenteren, overal laten zien en marketingkansen benutten: soms vind ik dat lastig. Toch is het super belangrijk om je kop boven het maaiveld uit te steken, te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Dat kost tijd en lef, waarbij je volhardend mag zijn.

Omdat dit essentieel is voor de groei van je onderneming heb ik besloten om een stuk van mijn budget te besteden aan een PR-bureau, iemand die me helpt met mijn zichtbaarheid en het overbrengen van mijn verhaal.

5. Stel doelen

Ik ben 2 glimpse gestart vanuit passie en het verlangen om mensen te verbinden. Desalniettemin is het soms lastig om vaart te blijven houden in de ontwikkeling van je product. Stel realistische doelen en werk er naar toe. Je hebt hiermee houvast, je komt elke dag een stapje vooruit en je kan terugkijken op datgene wat je allemaal al gedaan hebt waardoor je weer energie krijgt om verder te gaan.

Zorg dat je businessmodel op orde is, evenals je marketingplan en reflecteer zo nu en dan kritisch op de gang van zaken en voel je vrij om bij te sturen. Net als ‘gewone’ ondernemers doen.

Amber van den Putte van 2 glimpse

Pasta maken in Italië? Meehelpen op een rendierboerderij in Scandinavië? Dankzij 2 glimpse van Amber van den Putte kunnen mensen die niet willen of kunnen reizen toch de ervaring van een andere cultuur meekrijgen. Jouw dagelijks leven is namelijk een bijzondere beleving voor een ander. Na een online ontmoeting via het platform van 2 glimpse kan er een uitwisseling plaatsvinden, waarbij de één de ander rondleidt in zijn of haar woonplaat en zo laat kennismaken met de lokale gebruiken en gewoonten.

Het idee voor 2 glimpse is geboren tijdens een etentje van Amber met haar dochter in 2016. Wat zou ze zelf ook graag op uitwisseling zijn gegaan naar India, net als haar dochter. Ze concludeerde dat er geen platform bestond dat de verbinding tussen volwassenen die op culturele uitwisseling willen faciliteert. Amber zegt haar baan als productmanager bij ABN AMRO op want een nieuw concept is geboren: uitwisselingen waarbij je elkaar ontvangt en elkaar meeneemt in het dagelijks leven. ‘Glimpsing’ is voor nieuwsgierige mensen met interesse in andere mensen en culturen.

www.2glimpse.com