Ga jij lekker relaxed op vakantie? Of heb je last van pre-vakantiestress en check je alsnog op het strand continu je mail? Misschien voel je zelfs al lichte paniek omdat je er binnenkort even tussenuit gaat? Kortom: de vakantie komt er weer aan en daarom vandaag 7 tips van ondernemers die ervoor zorgen dat je écht kunt genieten tijdens je vakantie. Kom je vol energie en inspiratie terug! 

Marieke Anthonisse

Geef jezelf de ruimte om nieuwe ideeën te verwerken

Marieke Anthonisse van Zakenmam: ‘Een ondernemer staat altijd ‘aan’ of zij nu op vakantie is of niet. Je kunt je hoofd nu eenmaal niet uitzetten, en ik denk dat juist op vakantie de inspiratie nog meer op gang komt. Mijn tip is daarom: Geef jezelf de ruimte om nieuwe ideeën tijdens je vakantie te verwerken. Waarom wachten? Neem een notitieboek mee waarin je direct zaken kunt noteren die je dan na je vakantie verder uitwerkt. Of spreek ze in op de dictafoon op je smartphone. Op deze manier kun je het daarna loslaten en genieten van je vakantie!’

Vakantie tips voor ondernemers - freelancers - zzpers

Besteed je marketing uit aan een Virtual Assistent

Jennifer Campbell, Change Manager en Executive Coach: ‘Sinds kort heb ik een prachtige oplossing: ik besteed mijn marketing uit aan een virtueel assistente. Zij werkt in een nieuw online marketing systeem waarmee ze blogs, social media posts, youtube video’s, emails naar mijn klantenlijst en andere marketinguitingen gestructureerd onder de aandacht kan brengen van (potentiële) klanten.

Ik hoef haar alleen maar een aantal 3 tot 5 minuten video’s met goede content aan te leveren, 1 video per week dat ik op vakantie ben. En zij doet de rest! Het marketing systeem hiervoor heb ik in de VS aangeschaft en: het werkt! Dit geeft me een enorme rust. Binnenkort vertrek ik voor het eerst op vakantie zonder dat ik dagelijks op mijn laptop moet kijken of me zorgen hoef te maken of ik bij terugkomst wel nieuwe klanten en omzet heb. Hoe relaxed is dat?’

Vakantie tips voor ondernemers - freelancers - zzpers

Laat op je eerste vakantiedag alles bewust los
(ga naar de sauna!)

Daniëlle Willems van Vrouwengeneeskunde.nl: ‘Ik vind het belangrijk om mijn laatste werkdag te vieren, vieren wat ik allemaal voor elkaar heb gekregen. En de dag erna laat ik alles bewust los: ik boek een sessie bij een collega acupuncturist en daarna ga ik naar de sauna. Daarna begin ik echt aan mijn vakantie en pak ik mijn spullen in. Ik neem absoluut geen ‘moetwerk’ mee op vakantie, maar alleen een inspirerend boek. Vakantie is voor mij vakantie.’

Lees ook: Handige apps en tools voor je urenregistratie (6 ondernemers over hun favoriet!)

Vakantie tips voor ondernemers - freelancers - zzpers

Maak gebruik van een kluis en de ‘niet storen’-functie op je telefoon

Raimke van den Beemt-Groothuizen van www.raimke.com: ‘Maak tijdens je vakantie gebruik van de kluis op je hotelkamer en de ‘niet storen’-functie op je telefoon. Zelf check ik ’s ochtends mijn mail een keer en ’s avonds nog een keer. De rest van de dag ligt mijn telefoon in de kluis van het hotel. In mijn voicemail geef ik aan dat ik binnen een dag reageer op mailtjes en appjes.

Alle belangrijke mensen in mijn leven hebben het telefoonnummer van mijn man, dus op vakantie mogen ze mijn man bellen. Als ik alleen op pad ga en mijn telefoon echt mee moet nemen, dan zet ik hem gewoon op ‘niet storen’. Dan gebruik ik hem echt alleen voor foto’s maken en routes plannen.’

Vakantie tips voor ondernemers - freelancers - zzpers

Check ‘s ochtends héél even je mail

Sylvia Schaffrath van www.sylvias.nl: ‘Niets horen en het echte ‘offline’ gaan… mijn man en ik zouden dáár nerveus van worden. Als ik ‘s ochtends tijdens vakanties ga douchen, aankleden en tutten (duurt toch altijd gerust 45 minuten op vakantie) dan logt mijn man in en handelt de belangrijkste dingen af. We hebben een kleine 60 mensen in dienst, en op die manier is hij toch op de hoogte én heeft hij rust in zijn hoofd. Vervolgens gaat hij douchen en kijk ik naar mijn mail. Ik heb het een heel stuk makkelijker als freelance tekstschrijver en blogger, dus ik ben ook veel sneller klaar.

Op deze manier werkt het echt prima voor ons. Overdag lekker een rondje golf, naar een stad om te shoppen en dus ‘quality time’, ‘s avonds even ‘up to speed komen’ met het werk en dan is het weer klaar voor die dag. Voor ons werkt dit echt fijn.’

Laat vaste klanten op tijd weten wanneer je op vakantie bent

José van der Sanden van Local Flavour: ‘Ik laat alle lopende klanten weten dat ik op vakantie ben en wanneer. Er zijn een paar grote, vaste klanten waar ik voor werk. Hen laat ik een maand van tevoren weten dat ik met vakantie ga zodat ze er rekening mee kunnen houden. Dat zorgt ervoor dat ik voorafgaand aan mijn vakantie wel wat meer te doen heb, maar ook dat ik lekker relaxed op vakantie kan, omdat alles wat móet gebeuren van te voren ook echt is gebeurd.

In de handtekening van mijn Outlook mail zet ik wanneer ik met vakantie ben. Dat doe ik een week van tevoren. Ook laat ik in mijn automatisch afwezigheidsmelder weten aan iedereen die mij mailt tot wanneer ik niet of moeilijker bereikbaar ben.  Dat geeft mij dan ook weer rust. Wel heb ik mijn laptop bij om de dingen die niet kunnen wachten op vakantie zelf te doen.’

Vakantie tips voor ondernemers - freelancers - zzpers

Vraag aan mensen om je heen wat ze met je willen ondernemen

Mirelle Valentijn van Praktijk voor Levensgeluk: ‘Vraag aan mensen om je heen, jong en oud, die het meeste van je houden wat zij graag met je zouden willen ondernemen als je daar tijd voor vrij maakt. Mijn kinderen zijn nu zo oud dat ze dit echt zelf kunnen aangeven. Dat levert de mooiste ideetjes op voor het kleine, juist zo grootste geluk. Zo staat mijn zomer vol met prachtige plannen en belevenissen en omarm ik niet alleen de rust, maar ook ongelooflijk veel pret met een verrassende invalshoek. Ik laad op, naast onze standaard gezinsvakantie.

Zo liet mijn zoon me vorige zomer weten dat hij graag met zou kamperen en op piratenkamp zou gaan. Daarom zijn we samen naar Vlieland gegaan met de tent. Mijn dochter heb ik meegenomen naar Valkenburg. Samen met mijn lief fantaseer ik nu, als we onze drie kids kunnen onderbrengen, over een een moment voor ons tweetjes. Dat is alweer veel te lang geleden.’