De wereld rondreizen als digital nomad en online je geld verdienen? Lees deze tips als dit leven ook jouw droom is!

Hoe word je digital nomad, zodat je kunt werken vanuit het buitenland? ‘s Morgens je werk doen in een toffe coworkingspace, en ‘s middags surfen, zonnebaden of de natuur in? Suzanne van Duijn (30) werkt sinds 2016 locatie-onafhankelijk. Circa drie a vier maanden per jaar werkt ze vanuit het buitenland als zelfstandig PR-adviseur en content creator. Op 17 december begint haar eerste Digital Nomad Instagram Course. Vandaag deelt Suzanne vast wat van haar tips voor mensen die ook (parttime) digital nomad willen worden.

Ik vind de beste digital nomad-bestemmingen vaak op NomadList.com 

Zoek (of creëer) locatie-onafhankelijk werk

De basis voor een bestaan als digital nomad: werk dat je overal kunt doen. Zo werk ik als zelfstandig PR-adviseur, wat eigenlijk 99% computerwerk is. Die ene procent dat ik moet bellen, gebruik ik gewoon Skype. Bovendien werk ik samen met een freelancer in Nederland die klanten of pers te woord kan staan als dat nodig is. Heel fijn! Zolang er wifi is, kan ik dus aan de slag.

Boek dat ticket

Twijfel je nog of digital nomad zijn iets voor jou is? Logisch, het is best een verandering ten opzichte van het kantoorleven in Nederland. Ik raad iedereen daarom altijd aan om eerste even te oefenen met een weekje Barcelona of een maandje Bali. Zo kun je kijken of het iets voor je is, zonder dat je meteen je baan of huis hoeft op te zeggen. En sowieso hoeft dat huis niet weg hoor. Hoe vaak je weg gaat, is aan helemaal aan jou!

Vind de juiste plek

Omdat wifi cruciaal is, is het belangrijk om een goede plek te vinden waar je kunt leven en werken. Ik vind de beste digital nomad-bestemmingen vaak op NomadList.com. Dit is een website die talloze steden wereldwijd rangschikt op factoren als kosten van levensonderhoud, klimaat, veiligheid, etc. Verder is het handig om goed te kijken of er wifi is bij jouw accommodatie, of dat er coworkingspaces zijn, als je daar wilt werken. Het beste is om reviews te lezen, want accommodaties zeggen vaak dat er internet is, maar zetten het er niet bij als dat mega traag is.

Kosten thuis laag en op reis ook

Inkoppertje, maar als je op reis gaat wil je natuurlijk je kosten in Nederland zo laag mogelijk houden. Anders heb je dubbele lasten. Verhuur dus je huis, zeg overbodige abonnementen op, etc. En kies een zo goedkoop mogelijke bestemming. Zo hoef je niet eens zo heel veel te verdienen om te leven als een koning. Met een Nederlands inkomen kan je het prima uithouden op Bali, waar je makkelijk voor 1.500 euro per maand kan rondkomen. Thuisblijven is duurder ;-)

Wereldstekker

Een meer praktische tips: neem een stekkerblok mee. Zo hoef je maar een wereldstekker te kopen, en kan je in een keer al je apparaten opladen. Bovendien zijn er niet altijd genoeg stopcontacten in een kamer, terwijl jij als digital nomad natuurlijk bovengemiddeld veel apparatuur hebt. Een telefoon met twee SIM-kaarten is ook handig. Zo kan je je Nederlandse nummer behouden voor de mensen thuis, en een lokaal SIM-kaartje toevoegen voor mobiel internet. Voor als de wifi weer eens slecht is!

Werken vanuit het buitenland?
Doe wat jou gelukkig maakt, anderen hoeven het niet te snappen

Gebruik digital nomad zijn in je voordeel

Opdrachtgevers zijn vaak sceptisch tegenover het hele digital nomad-verhaal. Om over werkgevers maar niet te spreken! Terwijl er heus ook voordelen voor hen zijn. Zo kan jij werken terwijl je baas slaapt. Ideaal ook voor internationale klantenservices en social media-functies waarbij er 24/7 iemand online moet zijn. Ook kom je makkelijk in contact met internationale experts. Handig om nieuwe kennis op te doen.

Goede balans

Een belangrijke tip, want hier gaat het vaak fout. Digital nomad zijn is geen non-stop vakantie. Er moet op reis gewoon gewerkt worden. Denk dus niet dat je de hele dag op het strand zult zitten. Wat voor mij goed werkt is om blokken in te plannen. Ik werk bijvoorbeeld van 8:30 uur tot 13:00 uur, ga dan lunchen en daarna wat leuks doen. Of werk drie dagen intensief door, en neem vier dagen weekend. Je bent ook niet voor niets in het buitenland, toch?

Bereid je voor op rare opmerkingen

Voortbordurend op de opmerking hierboven: je gaat waarschijnlijk vaak te horen krijgen dat je zoveel op vakantie bent. Terwijl het voor jou geen vakantie is. Je werkt simpelweg vanuit het buitenland. Mensen zullen niet altijd snappen wat je aan het doen bent en je zal het heel vaak moeten uitleggen. Onbegrip is aan de orde van de dag. Maar tegenover al die opmerkingen, staat het leven van jouw dromen. Doe wat jou gelukkig maakt, anderen hoeven het niet te snappen.

Passief inkomen is het meest locatie-onafhankelijk

De droom van iedere digital nomad: passief inkomen. Passief inkomen is inkomen dat je genereert zonder er nog iets voor te hoeven doen. Vaak moet je eerst investeren voordat je passief inkomen kunt genieten. Maak bijvoorbeeld een online cursus. Kost even tijd, maar iedere keer dat je vervolgens de cursus verkoopt is geld verdienen zonder uren te maken. Wanneer jij in Indonesië bent en iemand in Nederland jouw cursus koopt, kun je dus letterlijk slapend rijk worden ;-) Ideaal voor digital nomads, want zo kan je makkelijk eens een weekje naar een onbewoond eiland zonder inkomen mis te lopen. Passief inkomen is ultiem locatie-onafhankelijk!

Meer tips ontvangen? Volg vanaf 17 december de Digital Nomad Instagram Course van Suzanne!
Meer info vind je op haar website.