Vanuit Lissabon werkt Naomi Vlietman (29) dagelijks aan Zakenmeisje, een online community voor jonge onderneemsters. Samen met haar online team runt ze een website en membershipsite én ze lanceert binnenkort een online programma voor startende ondernemers. Hoe ze dat allemaal doet? Tijd voor een interview met Naomi. 

Hoe zag jouw leven eruit vóór Zakenmeisje?

‘Na mijn studie Leisure Management ben ik vrij snel begonnen met ondernemen. Naast mijn fulltime baan ben ik in 2011 Weddingfairy begonnen, waarbij ik bruidsparen hielp bij de organisatie van hun bruiloft in het buitenland. Dit was een super leuke tijd, maar ik miste het contact met andere jonge ondernemers. Ik deed alles alleen en Google was mijn beste vriend.

Op internet vond ik leuke community’s, maar deze waren in Amerika en daardoor was niet altijd alle informatie toepasbaar én kon ik nooit naar die leuke events. Ik miste het contact met Nederlandse vrouwen, waar je ook gewoon eens gezellig een koffietje mee kunt drinken. Of oké, thee in mijn geval.

Er moest dus een platform komen waar jonge Nederlandse vrouwen die ondernemen elkaar kunnen ontmoeten en waar ze kennis kunnen vinden om hun bedrijf te starten en groeien. Daarom ben ik in 2016 Zakenmeisje.nl gestart en is sinds 1 februari 2017 de Zakenmeisje Members’ Club live.’

Hoe kijk je op deze eerste periode terug?

‘Binnen twee jaar is Zakenmeisje enorm gegroeid. Ik begon helemaal alleen met enkel een website en inmiddels staan er, dankzij veel contributors, meer dan 200 artikelen online. Maar het is veel meer dan alleen dat. Ik heb ook meer dan 10 live events georganiseerd, er is een actieve Members’ Club, ik ben met zakenmeisjes op workation naar Ibiza en Lissabon geweest én er komt een heel nieuw online programma voor starters aan.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik te weinig tijd neem om terug te kijken, ik ben altijd bezig met de toekomst. Maar nu ik zo vertel wat ik in twee jaar tijd heb bereikt ben ik hier wel erg trots op. Ik heb zo veel amazing vrouwen leren kennen die allemaal zulke gave dingen doen. Ik vind het heel tof om hen allemaal met elkaar te verbinden en ze te helpen groeien.’

Hoe heb je het platform zo snel laten groeien?

‘In het begin was dit voornamelijk door Instagram marketing. Door het plaatsen van interessante content en de interactie met mijn doelgroep aan te gaan werd Zakenmeisje steeds bekender. Ik denk dat mond-tot-mondreclame hier ook een grote rol in heeft gespeeld. En dat ook nog steeds speelt, al is dat een stuk lastiger te meten.’

Je werkt en woont sinds vorig jaar in Lissabon. Hoe zien jouw werkdagen er nu uit?

‘Om 6 uur gaat mijn wekker en sta ik meteen op om te douchen en mijn ontbijt te maken. Ik werk bijna altijd vanuit mijn appartement in Lissabon en kruip om half 7 achter mijn laptop.

Mijn werkdag bestaat meestal uit het aansturen van Team Zakenmeisje, nieuwe projecten bedenken en uitwerken, content voor de Members’ Club ontwikkelen en sparring- en adviessessies met zakenmeisjes via Skype. Afhankelijk van de dag stop ik tussen 17.00 en 19.00 uur met werken en ga ik naar dansles, mijn stukje ontspanning van de dag.’

Lees ook: Podcasts voor ondernemers: Kim Munnecom over haar top 3 (+interview!)

Hoe zorg jij ervoor dat je gefocust aan verschillende projecten kunt werken?

Naomi runt een membership site en een website, ze organiseert events én is bezig met een heel nieuw programma. Hoe zorgt ze ervoor dat ze aan verschillende projecten tegelijkertijd kan werken? ‘Ik plan vaak dagen in waarop ik aan één project werk. Nu ik een nieuw programma aan het maken ben staan zelfs hele weken in het teken van dit project. Ik zorg er dan voor dat ik in die weken zo min mogelijk andere dingen hoef te doen en plan hier omheen.

Daarnaast ben ik vorig jaar begonnen met het samenstellen van Team Zakenmeisje. Op dit moment zitten er 6 zakenmeisjes in het team, die ieder een taak voor hun rekening nemen. Hierdoor kan ik bepaalde taken delegeren en daardoor kunnen wij Zakenmeisje nog sneller laten groeien. Op die manier kunnen we onze volgers en members nog beter helpen met het starten of groeien van hun bedrijf.’

Hoe zorg je voor een goede balans tussen je bedrijf en je privé leven?  

‘In het eerste jaar heb ik weinig vrije tijd gehad maar ik heb dit nooit als een opoffering gezien. In het begin werkte ik nog 4 dagen in loondienst en elk vrije uurtje besteedde ik aan mijn bedrijf. Sinds januari 2017 ben ik fulltime met Zakenmeisje bezig. In die eerste maanden werkte ik enorm veel en maakte ik weinig tijd vrij voor een sociaal leven.

Sinds juni vorig jaar woon ik in Lissabon en nu probeer ik hier bewust tijd voor vrij te maken. Er zijn nog steeds dagen dat ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zit te werken, maar dit compenseer ik dan weer door er bijvoorbeeld een weekend tussenuit te gaan.

Naomi van Zakenmeisje

Ik vind het onwijs leuk om met mijn bedrijf bezig te zijn, maar in mijn ideale lifestyle is er ook ruimte voor ontspanning. Reizen, dansen, heerlijk door Lissabon dwalen, een boek lezen in een park of sangria drinken met een vriendin. Als ik de tijd neem om iets anders te doen dan realiseer ik mij dat ik van die momenten ook enorm geniet.’

Wat is de belangrijkste les die je de afgelopen tijd hebt geleerd?

‘Dat ik echt niet alles alleen kan doen en dat ook niet hoef te doen. Als ik Zakenmeisje wil laten groeien en al mijn ideeën uit wil voeren kan ik dat niet alleen. Gelukkig heb ik nu een heel fijn team van zakenmeisjes om mij heen die allemaal dezelfde missie hebben en mij hier graag bij helpen.’

Lees ook: Succesvol samenwerken met influencers? Laat je inspireren door Hajni Nagy van FONOTT!

Wat vind jij als ondernemer jouw grootste uitdaging?

‘De grootste uitdaging vind ik erop vertrouwen dat alles op zijn tijd komt. Dat ik de tijd te nemen moet nemen om mijn bedrijf stap voor stap te laten groeien. Ik heb enorm veel ideeën en wil deze het liefste allemaal vandaag nog uitgevoerd hebben. Dit kan natuurlijk niet.

Ook vind ik het heel erg leuk om steeds weer nieuwe concepten te ontwikkelen. Hierdoor is het voor mij soms wel eens moeilijk om mijn focus en motivatie te houden voor de projecten die al wél lopen.’

Wat staat er nog hoog op je wishlist?

‘Ik ben bezig met het maken van een online programma voor starters, maar heb nog twee andere ideeën voor een online programma die ik dit jaar ook nog hoop waar te maken. Ook lijkt het mij tof om mijn kennis in een boek te delen, of meerdere boeken haha.’

Tot slot… Wat is jouw ondernemerstip?

‘Ik heb enorm veel ondernemerstips, maar als ik er één moet kiezen is dat iets waar ik zelf nog steeds veel moeite mee heb. Dat is: ‘durf te vragen’. Vroeger leerden we altijd dat ‘kindjes die vragen worden overgeslagen’, maar het is juist het tegenovergestelde. Wie vraagt krijgt juist véél meer voor elkaar.

Vraag wat anderen van jouw idee vinden, of ze met jou samen willen werken, of je korting kunt krijgen. Misschien krijg je een aantal keer ‘nee’ te horen, maar uiteindelijk krijg je een ‘ja’ en die is al die nee’s dubbel en dwars waard.’

www.zakenmeisje.nl 

Beeld: Renske Borst